Великобритания е отслабена, Северна Ирландия иска да се обедини с Ирландия
Великобритания е отслабена, Северна Ирландия иска да се обедини с Ирландия / БГНЕС

Великобритания губи голяма част от външнополитическата си сила в резултат на гласуването за напускане на Европейския съюз, каза британският външен министър Филип Хамънд, цитиран от ДПА. До момента Великобритания настоява за запазване на икономическите санкции срещу Русия, но сега решителността на ЕС може да се разколебае, предупреди Хамънд.

Според него отслабването на позициите на Великобритания вероятно се приема със задоволство от руския президент Владимир Путин. "Подозирам, че тази сутрин той усеща малко по-слаб натиск и ще бъде малко по-оптимистично настроен за шансовете си в крайна сметка да постигне смекчаване на тези санкции на ЕС", каза Хамънд.

Великобритания избра Брекзит - какво следва?

Лидерът на Лейбъристка партия Джереми Корбин прогнозира тежки времена за Великобритания след гласуването за напускане на ЕС. Според опозиционния лидер правителството трябва да защити и да насърчи британската икономика при процеса на раздяла с общността.

"Очевидно предстоят много трудни дни", каза той, като изтъкна падането на британската лира като реакция на гласуването за излизане от ЕС. По думите му британците са гласували за напускане на общността, защото са ядосани от отношението на няколко последователни правителства към тях, посочва Ройтерс.

Великобритания избра да напусне ЕС - политическите реакции

Според него Брекзитът ще доведе до последици за заетостта във Великобритания, а правителството би трябвало да ги сведе до минимум. Шотландската национална партия (ШНП) вероятно ще призове за нов референдум за независимост от Обединеното кралство, каза бившият й лидер Алекс Салмънд, след като Великобритания гласува за напускане на ЕС, но повечето шотландци се произнесоха за оставане.

"За Шотландия в никакъв случай не би било разумно да напуска ЕС", заяви той.

Попитан дали настоящият лидер на ШНП и първи министър на Шотландия Никола Стърджън ще настоява за нов референдум за независимост, Салмънд отговори: "Да."

Британците решиха: Великобритания напуска ЕС

Консервативният британски евродепутат Даниел Ханан каза, че няма предложения за промяна на статута на гражданите на ЕС във Великобритания. "Никой не предлага каквато и да е промяна в статута", заяви той, като добави, че ще продължи да има имиграция.

"Всичко, което искаме, е определен контрол върху това кой идва тук и в какви бройки", каза Ханан.

Правителството на Ирландия възнамерява да започне извънредни междуправителствени преговори с Великобритания във връзка с предстоящото излизане на Обединеното кралство от състава на ЕС, предаде ТАСС като цитира канцеларията на премиера Енда Кени.

Паника на световните борси заради новините от Великобритания

Такава първоначална среща може да има още на 1 юли, е казал източник от канцеларията за агенцията. В Дъблин се опасяват, че възможната промяна в статута на Лондон може да има катастрофални последици за икономиката на републиката; в момента Великобритания е основен търговски партньор на Ирландия.

Заместник първият министър на Северна Ирландия Мартин Макгинес поиска гласуване за обединяване на Северна Ирландия и Ирландия. Според него британското правителство сега няма демократичен мандат да представлява възгледите на Севера при евентуални бъдещи преговори с ЕС и затова демокрацията налага да се организира гласуване за обединяване с Ирландия. По думите му последиците за всички жители на остров Ирландия са изключително важни, а а северноирландската икономика ще бъдат наистина сериозни.

Договорените отстъпки за Великобритания в ЕС отпадат

По-рано днес председателят на партията на националистите в Северна Ирландия "Шин фейн" Деклан Кърни заяви, че ако Великобритания излезе от ЕС, британското правителство ще се лиши от пълномощия да представлява интересите на жителите на Северна Ирландия. Това според него ще стане повод за обединение на региона със съседна Ирландия.

Крайните резултати от гласуването на вчерашния референдум сочат, че над 55 на сто от северноирландците са гласували за оставане на Обединеното кралство в състава на ЕС.

Източник: БТА