Мей или Ледсъм: коя ще е следващият премиер на Великобритания
Мей или Ледсъм: коя ще е следващият премиер на Великобритания / БГНЕС

В първичните избори на британските консерватори финалистки за лидерския пост на партията са вътрешният министър Тереза Мей и държавният министър на енергетиката Андреа Ледсъм. Тъй като Консервативната партия в момента е управляваща, това значи, че която от двете оглави партията, става и премиер на Великобритания, предаде Франс прес.

Следващият премиер на Великобритания ще е жена

Вътрешната министърка Тереза Мей стоя настрана от вътрешните борби в Консервативната партия по време на кампанията за референдума и е възприемана като кандидат на консенсуса.

Тя е евроскептик, но за всеобща изненада избра в началото на годината да остане вярна на премиера Дейвид Камерън и за защитава оставането на Великобритания в ЕС.

В кампанията обаче тя участва минимално, като даже защити ограничаване на имиграцията, което бе сред любимите теми на подкрепящите Брекзита.

Тази консенсусна позиция накара в. "Сънди таймс" да я представи като "единствената личност, способна да обедини враждуващите крила в партията".

Като вътрешен министър 59-годишната Тереза Мей държеше твърда линия към престъпници, незаконни имигранти или ислямистки проповедници.

Дъщерята на англикански свещеник започва политическата си кариера през 1986 г. след дипломиране по география в Оксфорд и кратък престой в английската централна банка. През тази година тя е избрана за общински съветник в богатата лондонска община Мъртън.

През 1997 г. е избрана за депутат от Консервативната партия в Мейдънхед, графство Бъркшър. В периода 2002-2003 г. е генерален секретар на Консервативната партия - първата жена на този пост.

Между 1999 и 2010 г. заема различни длъжности в "кабинета в сянка" на опозиционните тогава консерватори в области като образованието, семейните въпроси, културата, труда и правата на жените. През 2005 г. помага на Дейвид Камерън да оглави партията. Когато той става премиер през 2010 г., я награждава с поста вътрешен министър, който тя запазва при преизбирането на Камерън през 2015 г.

Омъжена е от 1980 г. за банкера Филип Джон Мей, няма деца. Обича ходенето пеша и готвенето.

Камерън: Великобритания се изправя пред трудни икономически времена

Мей или Ледсъм коя ще е следващият премиер на Великобритания
netinfo
53-годишната Андреа Ледсъм бе застъпник на излизането на Великобритания от ЕС. Когато стана финалист вчера за приемник на Дейвид Камерън като лидер на консерваторите и британски премиер, тя получи поздравленията и подкрепата на бившия лидер на еврофобската и антиимигрантска Партия за независимост на Обединеното кралство Найджъл Фараж, който също бе в лагера на Брекзита.

Ледсъм е родена в Бъкингамшър. Депутат е само от шест години и никога не е имала важен портфейл в консервативното правителство, което я прави по-слабо известна.
Прекарала е три десетилетия в лондонското Сити. Една от местоработите й е била банката "Барклис".

Започва да трупа известност по време на кампанията на референдума със силни участия в телевизионни диспути. Майката на три деца защитава там излизането от ЕС страстно, но без да губи усмивката си.

Подкрепата й сред депутатите консерватори обаче далеч не е единодушна. Според тях тя няма достатъчно опит и легитимност.

В пресата също някои статии поставят под съмнение компетентността й, значимостта на постовете й в лондонското Сити и дори доколко верни са данъчните й декларации.

Източник: БТА