Светът се обяви срещу връщането на смъртното наказание в Турция
Светът се обяви срещу връщането на смъртното наказание в Турция / БГНЕС

Световни лидери се обявиха против намеренията за връщане на смъртното наказание в Турция след опита за военен преврат в страната, предаде ТАСС. Нито една страна, в която има смъртно наказание, не може да бъде членка на Европейския съюз, предупреди върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Могерини: Турция трябва да защитава демокрацията за свое собствено добро

Въвеждането на смъртното наказание ще означава край на преговорите за членство на Турция в ЕС, заяви на брифинг в Берлин говорителят на германското правителство Щефен Зайберт.

Американският държавен секретар Джон Кери коментира, че САЩ подкрепят изправянето на пучистите пред правосъдието, но без да се прекрачва границата. Той предупреди също, че във връзка с исканата от Анкара екстрадиция на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен турските власти трябва да представят "реални доказателства, а не твърдения". Кери обаче отново заяви, че засега няма постъпило официално искане от турската страна за екстрадицията.

Гюлен обвини Ердоган, че сам е инсценирал военния метеж

Генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд заяви в интервю за германския в. "Тагесшпигел", че Турция е ратифицирала документите на Съвета за отказ от смъртно наказание и е длъжна да се придържа към поетите задължения.

Връщане на смъртното наказание, разбира се, е абсолютно неприемливо, не бива да има самоволни чистки и санкции извън рамките на върховенството на закона и правосъдната система, заяви австрийският външен министър Себастиан Курц в интервю за австрийския в. "Курир".

Ердоган се закани да прочисти "вируса" от всички институции (ВИДЕО)

Действията на турските власти след опита за преврат не бива да се свеждат до отмъщение, заяви италианският външен министър Паоло Джентилони в Брюксел, като посочи, че масовите арести на съдии в Турция приличат на чистка.

Източник: БТА