Кирил Добрев обвини Лиляна Павлова, че изнудва общините да влизат във ВиК асоциациите
Кирил Добрев обвини Лиляна Павлова, че изнудва общините да влизат във ВиК асоциациите / БСП лява България

"МРРБ, в лицето на министър Лиляна Павлова, изнудва общините в различни области да влизат в една ВиК асоциация. Никъде в закона, обаче не пише, че в една област трябва да има само една подобна асоциация", това коментира народният представител от „БСП лява България“ Кирил Добрев в Севлиево.

Общините, които не членуват във ВиК-асоциация, не могат да получат европейско и държавно финансиране

"ВиК асоциациите са начин да бъде заобиколен закона, който не позволява предприятия от водния сектор да бъдат приватизирани. Обяснява се на гражданите, че няма да получат европейски средства, ако общинското им ВиК не влезе в асоциацията, но всъщност никой не може да гарантира, че точно Севлиево ще получи европейски пари", подчерта Добрев.

Губим европейски средства за ВиК сектора, заради ината на севлиевци

Според него, ако подобна ВиК асоциация може да гарантира, че ще бъде осигурено приоритетно финансиране първо за Севлиево – тогава може да се говори за присъединяването на местното ВиК към асоциацията. В противен случай е нормално севлиевци да не искат подобно присъединяване, което ще се отрази на цената на водата, а не е гарантирано, че ще има подобряване на общинската ВиК мрежа.

Народният представител коментира въпроса с обходния път на Габрово и тунела под Шипка.

"В контекста на фразата „Има ли светлина в тунела“, скоро ще задам от парламентарната трибуна и въпроса си към вицепремиера Томислав Дончев, дали "в светлината на управлението на ГЕРБ ще имаме в крайна сметка тунел под Шипка?", каза Добрев.

По-късно днес Кирил Добрев ще присъства и на двете конференции на социалистите в Трявна и Габрово, където се очаква местните организации да излъчат номинации за кандидат –президентска двойка.