Масова чистка в отговор на опита за преврат в Турция
Масова чистка в отговор на опита за преврат в Турция / БГНЕС

Суровите мерки, които турското правителство предприе след опита за преврат от миналата седмица, достигнаха вчера размерите на поголовна чистка, пише в. "Ню Йорк таймс".

Общият брой на задържаните и уволнените е поразителен - близо 18 000, включително 6000 военни, близо 9000 полицаи, приблизително 3000 съдии, 30 губернатори, една трета от генералите и адмиралите.

Хиляди арестувани в Турция, адвокати отказват да ги защитават

Магнитудът на ответния удар на Реджеп Тайип Ердоган подсказва, че подкрепата за преврата или е била доста по-голяма, отколкото изглеждаше първоначално, или президентът използва открилата се възможност, за да се отърве от всички, които смята за противници, или и двете.

Докато гаснат и последните надежди, че Ердоган ще опита да използва момента, за да обедини нацията, западните съюзници започнаха да се тревожат от това, което все повече заприличва на разчистване на сметки. Вчера в Брюксел държавният секретар на САЩ Джон Кери и топдипломатката на ЕС Федерика Могерини призоваха Турция - член на НАТО и кандидат за членство в ЕС - да покаже сдържаност и да опази върховенството на закона.

Еврокомисар: Турция няма да получи безвизов достъп до ЕС тази година

Но за момента Ердоган изглежда твърдо решен да накаже всеки, смятан за нелоялен. Не е ясно как държавата ще продължи да функционира с толкова много набързо овакантени постове. Правителството прекрати лятната ваканция на трите милиона държавни служители на Турция явно за да не позволи на държавната машина да спре да работи.

Докато чистката набираше скорост, правителството насочи усилията си към последователите на духовника Фетхуллах Гюлен, някогашен съюзник на Ердоган, превърнал се след това в противник, сега живеещ в изгнание в Пенсилвания. Именно него Ердоган обвинява за опита за сваляне на правителството, но Гюлен отрича да е замесен по какъвто и да било начин.

Ердоган настоява САЩ да екстрадират ислямския проповедник Гюлен

"Ню Йорк таймс" цитира високопоставен турски държавник, пожелал анонимност, по чиито думи се е водело разследване срещу хората на Гюлен в армията. Тъй като те са осъзнали, че може да станат обект на съдебно преследване, са решили спешно да задействат заговор за преврат, казва анонимният източник.

Повиши се и напрежението между САЩ и Турция: някои турски представители поискаха екстрадицията на Гюлен, но американски длъжностни лица казват, че към Вашингтон не е отправяно официално съдебно искане за това. Някои турски представители заговориха за световна конспирация, обвинявайки САЩ, че са оркестрирали опита за преврат, заедно с влиятелния проповедник, отбеляза вестникът.

Арестите на съдии и прокурори в Турция - планирани преди опита за преврат

Безредиците в Близкия изток през последните години направиха Турция важен съюзник на Запада в парирането на негативните последици от гражданската война в Сирия, включително в борбата с "Ислямска държава" и удържането на бежанския поток. Но трусовете в турската армия може да се отразят на способността на Анкара да продължи да действа в тази насока, казват анализатори.

Широкомащабните чистки, особено в силите за сигурност, карат турските граждани да се тревожат как страната ще поддържа стабилността и реда в момент, когато е разтресена от серия терористични атаки, извършени от "Ислямска държава" и кюрдски бойци, пише "Ню Йорк таймс".

Източник: БТА