Добричките социалисти искат Мая Манолова за президент
Добричките социалисти искат Мая Манолова за президент / БГНЕС, архив

Социалистите от Добрич направиха предложения за президент и вицепрезидент на своя конференция. Такава беше и бюлетината, която се попълваше свободно, без нарочни указания от Националния съвет на БСП, уточниха от партията.

При предложенията за президент омбудсманът Мая Манолова събра 13 гласа. Аргументът за нея е, че работи и, че е показала, че може да бъде надпартийна. Костадин Паскалев получи 12 гласа с обяснението, че с каквото се е захванал, го е направил. 10 гласа получи Корнелия Нинова, Янаки Стоилов – 4, Румен Овчаров – 3, Румен Гечев – 2, Жан Виденов – 1. За Стефан Данаилов също имаще предложения за президент и вицепрезидент. В предложенията за вицепрезидент Мая Манолова събра 14 гласа, като социалистите я поставяха в двойка с Костадин Паскалев и Корнелия Нинова. Румен Гечев получи 12 гласа като вице на Костадин Паскалев и Румен Овчаров. За вице- Паскалев събра 8 гласа.

Сред предложенията на добричките социалисти за президент и вицепрезидент беше и о.з. полковник Николай Марков. За вицепрезидент бяха предложени още Маргарита Попова, Татяна Дончева, Минчо Христов, Андрей Пантев, Илияна Йотова, Драгомир Стойнев.

Сред най-честите комбинации за двойка  са президент Костадин Паскалев, вице- с Мая Манолова или обратно, президент Костадин Паскалев, вице- Румен Гечев, Корнелия Нинова – Костадин Паскалев, Корнелия Нинова-Румен Гечев или Драгомир Стойнев.

Предложенията ще бъдат изпратени до Националния съвет. В нарочно благодарствено писмо до социалистите председателят на партията Корнелия Нинова им благодари за активността и заяви, че вярва в тяхната загриженост и съпричастност, „която да изведе БСП до единствената достойна позиция – победител”.

Във вътрешнопартийното допитване са участвали 328 добрички социалисти. За БСП да отиде на избори в коалиция са гласували 238 души, самостоятелно участие са предложили 69 души.

Интересно е мнението на БСП-Добрич, за това с кои партии е допустимо да преговаря за издигането и подкрепата на общи кандидати за президент и вицепрезидент. Гласовете са следните – за партиите от „Коалиция Лява България” – 194, за АБВ -237, за „Атака” – 155, за ВМРО – 194, за „Движение 21” – 222, за НФСБ -108, за ДПС – 33, за други партии и организации – 172.