Другото лице на Рио де Жанейро (СНИМКИ)
Другото лице на Рио де Жанейро (СНИМКИ) / ThinkStock/Getty Images

Банди, стрелби и брутално правосъдие са част от всекидневието недалеч от олимпийските обекти в Рио

Посетителите се приближават, а на прашна алея се появява слаб млад мъж с къси панталони и джапанки, който носи нещо.

Той ръкомаха отдалеч и изведнъж става ясно, че държи оръжие.

В огромния бедняшки квартал "Комплекс Алемао", разположен на възвишение в северната част на Рио, оръжията са обичайна гледка.

От хълма, на който се намира комплексът, се вижда голяма част от бразилския мегаполис, включително далечните очертания на един от стадионите, на които ще се състои започващата скоро олимпиада в Рио през 2016 г.

Другото лице на Рио де Жанейро (СНИМКИ)
netinfo
Младежът иска посетителите да удостоверят своята самоличност, след което ги отвежда при останалата част от своята банда.

Главатарят на бандата се усмихва, седнал на площадката пред входа, и гали червено-черен гущер.

Най-близкото поделение на Умиротворяващите полицейски части (УПЧ) - създаден през 2008 г. орган за борба с насилието в бедняшките квартали на Рио - е само на 300 метра по-надолу.

"Полицията понякога ни тормози", каза 18-годишният младеж, представил се с псевдонима Пауло Силва. Той е член на "Командо вермелю" ("Червена команда") - една от бандите, които контролират трафика на наркотици в бедните квартали.

Силва заяви, че е бил раняван три пъти от полицията и показа белег от куршум в гърдите.

В крайните квартали на Рио - най-прочутия град в Бразилия с 6,5 милиона жители - насилието бушува от десетилетия.

Другото лице на Рио де Жанейро (СНИМКИ)
netinfo
"Комплекс Алемао" години наред беше смятан за един от районите с най-голямо насилие в града.

През последните години служители казват, че УПЧ успяват да намалят нивото на насилието в над 200 бедняшки квартала в Рио.

Но сега, в навечерието на Олимпийските игри, престъпността и насилието отново надигат глава.

"В момента най-големият ни проблем е сигурността", каза Камила Силва, която живее в беден квартал. "Всеки ден има стрелби."

Тя участва заедно с други активисти в малка демонстрация пред комплекса, за да протестира срещу бездействието на властите. На хълма има престрелка, а жителите говорят за ранен полицай.

"Бразилската държава общува с бедните квартали чрез полицията", каза жителят Раул Сантяго.

Другото лице на Рио де Жанейро (СНИМКИ)
netinfo
Той заяви, че това явление се засилва сега, когато светът насочва вниманието си към Рио, и обвини властите, че предприемат превантивни сурови мерки в седмиците преди олимпиадата.

"С наближаването на Олимпийските игри полицейските операции зачестяват. Умират повече невинни хора - полицаи и жители. Това е война - войната на наркотиците, която само увеличава насилието", каза 27-годишният активист. По време на протеста жителите хвърлят листчета с имената на загиналите в картонен ковчег.

Шестгодишната дъщеря на Камила Силва носи тениска с надпис "Не искам да умра без образование".

Според "Хюман райтс уоч" през 2015 г. в Рио са били убити около 645 цивилни.

А само няколко седмици преди Олимпийските игри, които продължават от 5 до 12 август, проблемът с насилието в Рио отново привлича международното внимание.

Не е ясно дали близо 700-те хиляди посетители, 12-те хиляди спортисти и десетките държавни глави, които се очакват на игрите, ще го забележат. Както в други големи латиноамерикански градове, насилието в Рио е съсредоточено предимно в определени крайни райони и почти не се забелязва в по-богатите квартали.

Другото лице на Рио де Жанейро (СНИМКИ)
netinfo
Със Световното първенство по футбол през 2014 г. Бразилия вече показа, че може успешно да организира голямо спортно събитие.

Не се очаква войните между наркобандите, въоръжените групи, които контролират бедняшките квартали, и полицията да засегнат олимпийските обекти в Бара де Тижука или кварталите Копакабана, Деодоро или Маракана. Олимпиадата обаче съвпада с кризата в Бразилия, която е обхваната от дълбока рецесия и политическа и институционална бъркотия.

През последните седмици полицията стачкува заради неплатени заплати. "Добре дошли в ада", гласи табела на английски, носена от полицията на летището в града, предупреждаваща посетителите, че може да не са в безопасност.

Членовете на "Командо вермелю" се чувстват в безопасност в "Комплексо Алемао". "Ние гарантираме всичко да е мирно", каза Пауло Силва - с коса на плитки и шини на зъбите, докато се разхождаше между къщи с дупки от куршуми по стените от минали битки с полицията.

"Ако някой има проблем, може да говори с президента на сдружението на жителите и той ще дойде да ни каже кой е проблемът", каза Силва. "След това ние отиваме да видим човека, който може да плати с живота си." "Ако крадеш, умираш", каза той, цитирайки едно от правилата на бандата.

Източник: БТА