Наредиха Бербатов в топ 10 на култовите фигури в Юнайтед
Наредиха Бербатов в топ 10 на култовите фигури в Юнайтед / БГНЕС, архив

Българският нападател Димитър Бербатов попадна сред десетте най-култови фигури, обличалия някога екипа на Манчестър Юнайтед, съобщава Gong.bg. Своеобразната класация е дело на платформата за спортни блогове sbnation.com и по-специално на секцията й, посветена на „червените дяволи".

Авторите отредиха 5-о място на Бербо, като мотивираха доста подробно попадането му в компанията на играчи като Оле Гунар Солскяер, Денис Ъруин, Робин ван Перси, Андре Канчелскис, Жи-Сунг Парк, Норман Уайтсайд и много други. От изданието обясняват, че за „култови герои" смятат футболисти, които „може и да не са имали най-успешния период в клуба, но са оставили следа, която ще се помни далеч след края на престоя им". По този начин „миговете на брилятност", които благоевградчанинът демонстрираше, не останаха незабелязани.

Ето какво гласи неговото резюме:

„Българинът пристигна в последния ден от летния трансферен прозорез на 2008 година след дълга сага и подсили феноменалната атака на Юнайтед, която вече включваше младия Уейн Рууни, Кристиано Роналдо и Карлос Тевес. Така се градят мечти.

По един или друг начин Димитър Бербатов не успя да отговори на очакванията, които следваха от масивната му трансферна сума от 30,75 милиона паунда - по това време това бяха много пари - и много фенове го критикуваха заради неголямата работоспособност, а някои дори го определяха като „мързелив". Да, Берба беше доста мързелив футболист, но компенсираше онова, което му липсваше при тичането, с факта, че бе един от най-талантливите футболисти, стъпвали някога на „Олд Трафорд". Когато Роналдо и Тевес си тръгнаха, българинът грабна своя шанс и през сезон 2010/2011 вкара 21 гола в 42 мача, като стана голмайстор на Висшата лига.

Още повече, Бербатов даде на феновете едни от най-великите спомени като онзи хеттрик срещу Ливърпул на „Олд Трафрод" през 2010 година или онези 5 гола срещу Блекбърн през същата година. Така той стана първият чужденец в историята на Висшата лига, който успява да вкара пет пъти в един мач. В много моменти той можеше да бъде и по-добър за Юнайтед, но заради несравнимите си умения, неговата способност да създава неочаквана магия и фантастичния сезон 2010/2011 Бербатов има своето място в този списък."

Пред Бербатов в класацията се оказаха единствено Жи-Сунг Парк, Робин ван Перси, Денис Ъруин и Оле Гунар Солскяер.