Русия ще участва на Олимпиадата в Рио
Русия ще участва на Олимпиадата в Рио / БГНЕС

Международният олимпийски комитет взе решение да не отстранява Русия от участие в Олимпийските игри в Рио де Жанейро, съобщава БГНЕС.

Президентът на МОК Томас Бах съобщи официалното решение на комисията, която заседава в Лозана.

Всяка от Международните спортни федерации по всички видове олимпийски спортове ще решават сама кои руски спортисти да бъдат допуснати до участие, и кои - не, се казва още в изявлението на МОК, цитирано от агенция "Фокус".

Така съдбата на заявените общо 387 руски спортисти за участие на Игрите ще се решава индивидуално от отделните международни спортни федерации. Спортистите, които ще бъдат допуснати до участие в Рио ще трябва да отговарят на определени критерии, като едно от основните изисквания е да не са били замесени в допинг-скандали.

През месец май "New York Times" публикува материал с изказвания на бившия директор на Руската антидопингова агенция Григорий Родченков. Той твърдеше, че минимум 15 руски спортисти, спечелили медали на Зимната олимпиада в Сочи, са били част от "допингова програма" на Русия, създадена, за да доминира страната на домашните Игри.

По-късно WADA започна собствено разследване на база изявленията на Родченков. Резултатите бяха оповестени от комисията, оглавявана от Ричард Макларън. Той обаче не разкри нито видовете спорт, нито фамилиите на спортистите, съпричастни към допинг-машинациите.

Въпреки това Световната агенция препоръча на МОК да отстрани руските атлети от участие в Рио 2016.

Решение бе взето днес, тъй като Международният комитет изчака Спортния арбитражен съд в Лозана да се произнесе по жалбата на лекоатлетите срещу недопускането им в Рио. Тя бе отхвърлена в четвъртък.