Разкриха още шокиращи подробности около убиеца от Мюнхен и как е готвил нападението
Разкриха още шокиращи подробности около убиеца от Мюнхен и как е готвил нападението / БГНЕС, архив
Убиецът от Мюнхен подготвял нападението в продължение на година
88680
Убиецът от Мюнхен подготвял нападението в продължение на година
  • Убиецът от Мюнхен подготвял нападението в продължение на година

Нападателят от Мюнхен, който в петък вечерта уби 9 души и рани 35, е подготвял атаката в продължение на една година, но не е подбирал специално жертвите си в момента на извършването й. Това заяви на пресконференция началникът на полицията на Бавария Роберт Хаймбергер, цитиран от Франс прес.

18-годишният германец от ирански произход, който е примамил жертвите през хакнат акаунт във Фейсбук, "се е подготвял от една година, планирал е нападението още от миналото лято", заяви Хаймбергер.

Убиецът в Мюнхен най-вероятно е примамил жертвите си чрез Фейсбук

Полицията смята, че нападателят е бил повлиян от масовото убийство в югозападния германски град Виненден от март 2009 г., когато 17-годишен младеж откри огън в бившата си гимназия и уби 15 души, преди да се самоубие.

"Първоначалните наблюдения водят до извода, че той е имал интерес към това деяние, посетил е града преди година и е правил снимки на тамошното местопрестъпление, а след това е планирал своето собствено нападение", каза шефът на баварската полиция.

Снимките са намерени в паметта на фотоапарата на убиеца. Те са носели дати, което е позволило да се установи, че нападението е било планирано отдавна.

Според разследването обаче убиецът от Мюнхен не е подбирал специално жертвите си край търговския център, уточни прокурорът на Мюнхен Томас Щайнкраус-Кох на същата пресконференция. Той подчерта, че нападателят не е бил мотивиран от никаква политическа идеология и е убил жертвите на случаен принцип, предаде ДПА.

Стрелецът от Мюнхен имал депресия, предполагат, че е вдъхновен от Брайвик

Убитите са трима 14-годишни младежи, двама 15-годишни и по един на 17, 19, 20 и 45 години.

Началникът на баварската полиция уточни, че кварталът, където е извършено нападението в Мюнхен и заведението за бързо хранене на Макдоналдс там са посещавани предимно от чужденци или германци от имигрантски произход, отбелязва АФП.

Стрелецът е създал фалшив Фейсбук акаунт през май, използвайки снимки и други данни от вече съществуващ чужд акаунт, за да примами хора в заведението на Макдоналдс, където е открил огън, каза началникът на полицията. Досега полицията твърдеше, че убиецът е хакнал вече съществуващ акаунт, отбелязва АФП.

Засега обаче не се знае дали жертвите са се намирали на мястото на нападението защото са отговорили на поканата на убиеца във Фейсбук, в която той обещава безплатни оферти в Макдоналдс. Имената на убитите не присъстват сред хората, които са оставили послания във фалшивия Фейсбук акаунт.

Мюнхенският стрелец бил скъсан на изпит в деня на нападението

18-годишният нападател е посещавал професионална гимназия, където е бил тормозен от свои връстници. Полицията заяви, че през 2012 г. е разследвала трима от тези младежи за тормоз, но подчерта, че те не са сред жертвите.

Според намерени в стаята му медицински документи, 18-годишният нападател Давид Али Сонболи е страдал от "социална фобия", тоест е изпитвал чувство на тревожност в присъствието на други хора, съобщи прокурорът на Мюнхен.

Заради психологическите му проблеми той е лежал два месеца в психиатрично отделение през 2015 г., след което е продължил с амбулаторно лечение. Следователите са открили лекарства за заболяването му в стаята му, но не знаят дали ги е вземал.

Самоличността на нападателя е била разкрита от баща му, който познал сина си по видеозаписи, пуснати в социалните мрежи в разгара на полицейската операция, съобщи началникът на баварската полиция, цитиран от ТАСС.

"Бащата на стрелеца е видял видеокадрите и е отишъл в полицията да съобщи, че това най-вероятно е неговият син", каза Роберт Хаймбергер.

Германският „Билд" показа лицето на стрелеца в Мюнхен (СНИМКА)

Нападателят е изстрелял общо 58 куршума, а в раницата му са намерени още 300 патрона. Той е умрял от огнестрелна рана в главата, нанесена от собственото му оръжие. По тялото му не са намерени куршуми от полицейски оръжия, подчерта прокурорът на Мюнхен Томас Щайнкраус-Кох, цитиран от ДПА.

Сонболи редовно е играел видеогри тип "стрелба от първо лице", включително Каунтърстрайк Сорс (Counter-Strike: Source), която е на почит сред извършителите на масови убийства, каза прокурорът на Мюнхен.

Използваният при стрелбата пистолет е полуавтоматичен Глок 17, който Сонболи е купил от интернет, използвайки програмата Дарк Нет за прикриване на следите си, отбелязва Ройтерс.

Източник: БТА