Мистерията около убийството на семейство Романови
Мистерията около убийството на семейство Романови / Guliver/Getty Images

Археолози са открили в Санкт Петербург тленни останки, за които се предполага, че са на членове на руското императорско семейство Романови. Ще бъдат ли най-после изяснени обстоятелствата около убийството на Романови?

През септември 2014 г. почина най-възрастният представител на династията Романови

Десетилетия наред за обстоятелствата около насилствената смърт на руската императорска фамилия Романови се правят всевъзможни догадки, фактите остават неизяснени. В намерените неотдавна в Петропавловската крепост в Санкт Петербург тленни останки, за които се предполага, че са на четирима членове на фамилията Романови, археолози откриват важни следи, които биха могли да хвърлят светлина върху екзекуцията на императорското семейство от съветската власт.

Зловещата крепост

По време на разкопки в Петропавловската крепост са открити кости на четиримата последни руски князе, съобщи ръководителят на археологическите работи Владимир Килдюшевски. Освен това са открити останките на още 100 души, убити от болшевиките. "Според сигурни показания на свидетели четиримата последни руски князе от рода Романови са били разстреляни в Петропавловската крепост през януари 1919 г.", казва той. Според него тленните останки вероятно принадлежат на князете Георгий Михайлович, Дмитрий Константиннович, Павел Александрович и Николай Михайлович Романов.

Княз Павел Александрович Романов е чичо на последния руски император Николай Втори, който заедно със семейството си е екзекутиран от болшевиките край Екатеринбург в Урал. Другите трима князе са братовчеди и внуци на император Николай Първи. Четиримата са били разстреляни през 1919 г. в Петропавловската крепост, само че точното местоположение на гробовете им остава неизвестно.

Ексхумираха останките на руския император Николай Втори

Гробът на Николай Втори, жена му и децата му, убити по нареждане на болшевишката власт, е открит едва през 1991 година. Миналата година руската прокуратура прекрати продължилото 15 години разследване на обстоятелствата около смъртта и погребението на семейството на руския император.

В крепостта, разположена на брега на Нева, болшевиките са разстреляли много хора. В центъра на крепостта се издига катедралата "Петър и Павел", където са погребани всички руски императори от времето на Петър Велики насам. По време на изкопни работи през 2007 г. случайно са открити тленни останки на убити, след което започват мащабни археологически разкопки. Археолозите откриват шест масови гроба от 1917 и 1919 г., в които се намират останките на 100 жертви - включително на 16-годишни младежи.

Жертвите на червения терор

"В някои от масовите гробове намерихме останките само на възрастни хора, цивилни граждани. В други - тези на млади хора между 20 и 30-годишна възраст, кадети от военни школи", казва ръководителят на разкопките и допълва: "Всички те са жертва на "червения терор", на който болшевишката тайна полиция Чека и Червената армия подлагат цялата страна в гражданските войни между 1918 и 1923 година".

В тези години са екзекутирани десетки хиляди т. нар. "класови врагове", благородници, граждани, офицери, духовници, стачкуващи работници и протестиращи селяни.