Заради кризата: Венецуелките предпочитат стерилизация вместо да раждат деца (СНИМКИ)
Заради кризата: Венецуелките предпочитат стерилизация вместо да раждат деца (СНИМКИ) / Guliver/Getty Images

Липсата на храна, инфлацията и съсипването на здравеопазването във Венецуела са се превърнали в такъв източник на безпокойство, че все повече млади жени с нежелание избират стерилизацията пред алтернативата за бременност и отглеждане на дете в тежки условия.

Традиционните контрацептиви като презервативи и противозачатъчни хапчета са изчезнали от рафтовете на магазините, което принуждава жените да прибягват до операцията, след която трудно има връщане назад.

Хиляди венецуелци преминаха границата с Колумбия заради храна (СНИМКИ/ВИДЕО)

"Да родиш дете сега, означава да го накараш да се мъчи", каза Милагрос Мартинес, която една сутрин наскоро чакаше стерилизацията си в близкия общински здравен център в Каракас. 28-годишната месарка от беден краен квартал на венецуелската столица се решила на операцията, след като родила второ дете, без да планира, защото не могла да намери противозачатъчни хапчета.

Ежедневието й се върти около осигуряването на храна - става посред нощ и чака на дълги опашки пред супермаркетите, като понякога взема със себе си бебето си момченце, тъй като няма друг избор. То е изгоряло от слънцето заради дългите часове чакане.

"Малко ме е страх да ме стерилизират, но предпочитам това пред още деца", каза Мартинес, която заедно с десетки други жени взела автобус от бедните квартали в 4 ч. сутринта, за да се включи в специален "ден на стерилизацията" в този богат район на Каракас.

Заради кризата Венецуелките предпочитат стерилизация вместо да раждат деца (СНИМКИ)
netinfo
Въпреки че няма скорошна статистика за стерилизациите, лекарите и здравните работници казват, че броят на желаещите се увеличава.

Местната здравна програма за жени в щата Миранда, който включва части от Каракас, предлага 40 места през тези "дни на стерилизацията", но до миналата година те обикновено не се запълвали.

Сега всичко е пълно, а около 500 жени чакат, според Делиана Торес, директор на програмата.

"Преди, за да се включат в програмата, жените трябваше да имат ниски доходи и поне 4 деца. Сега има жени с едно или две деца, които искат да бъдат стерилизирани", каза тя.
Здравните работници в национална организация по семейно планиране и в три държавни болници в щатите Фалкон, Тачира и Мерида се съгласиха с нейното наблюдение, че броят на желаещите стерилизация жени е нараснал през последните месеци.

Отчаянието на венецуелците: разменят спагети за памперси

Тенденцията разкрива как жестоката рецесия в богатата на петрол страна принуждава хората да вземат трудни решения.

Венецуела е католическа държава, в която доктрината на Църквата отхвърля всички форми на контрацепция, а абортите са забранени, освен ако няма риск за живота на жената. Архиепископът на Мерида, Балтасар Порас, заяви за Ройтерс, че увеличаването на стерилизациите би било варварство.

Кризата във Венецуела обаче доведе до почти ежедневни размирици за храна и удари една свиваща се средна класа и бедните, които някога бяха бастион на самозваната "красива революция" на починалия ляв лидер Уго Чавес.

Заради кризата Венецуелките предпочитат стерилизация вместо да раждат деца (СНИМКИ)
netinfo
Особено засегнати са бременните жени, които се борят да си намерят достатъчно храна и добавки, раждат в претъпкани и лошо оборудвани болници и трябва да чакат с часове на опашки за пелени, бебешка храна и лекарства - все стоки, от които в страната има недостиг.

Министерствата на здравеопазването, по въпросите на жените и на информацията не отговориха на запитванията за коментар.

"Исках пет деца"
Стерилизациите обикновено са прости процедури, при които се прекъсват или връзват фалопиевите тръби на жените.

"Чух за дните на безплатна стерилизация по радиото. Веднага се изкъпах, облякох се и излязох (за да науча повече за тях)", каза 32-годишната Росмари Теран, родила второто си дете преди два месеца и също дошла в здравния център от беден квартал преди изгрев слънце.

Някои медицински работници се страхуват, че ужасните икономически условия притискат жените да вземат решение, за което може да съжаляват, ако кризата се смекчи.

"Понякога чуваме : "Мъжът ми ме накара да се подложа на стерилизация, защото не е практично да имаме друго дете сега", каза социалната работничка Ана Родригес от групата по семейно планиране ПЛАФАМ в централен Каракас.

Родригес казва, че се среща с поне пет жени на ден, които искат стерилизация - с една - две повече на седмица, отколкото преди година.

Заради кризата Венецуелките предпочитат стерилизация вместо да раждат деца (СНИМКИ)
netinfo
Когато жените изглеждат несигурни или принудени да се стерилизират, тя се опитва да ги насочи към вътрематочни контрацептиви, които се намират малко по-лесно и евтино от противозачатъчните хапчета и презервативите.

Когато ги имат в наличност, аптеките продават опаковка с три презерватива се продава за около 600 боливара, само 60 цента по курса на щатския долар на черния пазар, но голям разход за хората на минимална заплата от около 33 000 боливара на месец. На пазара за препродажби в Каракас същата опаковка презервативи стига до около 2000 боливара.

Висшата класа във Венецуела може да си позволи тези цени, но за измъчената средна класа и бедните това е все по-трудно.

"Не успях да намеря контрацептивни инжекции, хапчета, нищо. Много е скъпо на черния пазар, а вече тези неща дори не се и намират", каза Йексенис Хинес, на 31 години, която има един син и е решила да се подложи на стерилизация.

"Мислех да имам до пет деца, в главата ми се въртяха толкова имена. Но сега ще е лудост да забременея".

Някои жени обаче трябва да чакат с месеци за стерилизация, защото местата в държавните болници са ограничени, а цената на процедурата в частните клиники може да е до около 12 пъти по-висока от минималната месечна заплата. При това някои здравни центрове нямат възможност да извършват стерилизации поради липса на оборудване или специалисти.

Безпорядък
При изглеждащия вече далеч в миналото петролен бум, Чавес построи хиляди здравни центрове с кубински персонал в бедните квартали и освен това постави началото на популярни здравни програми за родилките по време на управлението си в периода 1999-2013 г.

С упадъка на държавния икономически модел и понижаването на цените на петрола, състоянието на болниците се влоши рязко при неговия наследник Николас Мадуро.
Недостигът на лекарства надхвърля 85 процента според водеща фармацевтична асоциация. Оборудването - от хирургически ръкавици до инкубатори - е недостатъчно, а много нископлатени лекари са напуснали държавния сектор или са емигрирали.

Правителството все още твърди, че страната има една от най-добрите здравни системи в света, и обвинява зложелатели, че са подели клеветническа кампания. То обаче спря да публикува медицински данни.

Заради кризата Венецуелките предпочитат стерилизация вместо да раждат деца (СНИМКИ)
netinfo
Световната здравна организация твърди, че смъртността сред новородените във Венецуела миналата година е била 8,9 на 1000 - над средните 7,7 за Америка. Тя информира още, че смъртността сред родилките през 2015 г. е била 95 на 100 000 - един от най-лошите показатели за Латинска Америка и увеличение спрямо равнището от 90 на 100 000 през 2000 г. Страната с население 30 милиона души има едно от най-високите равнища на бременност при тийнеджърките и много домакинства на самотни родители, разкрива информация на ООН.

Докато чакат да бъдат извикани в операционната за своята стерилизация, жените, облечени в сини престилки и с прибрани в шапки коси, си спомнят с тъга за едни по-щастливи времена в преживялата някога икономически бум Венецуела.

"Преди, когато забременееш, всички бяха щастливи. Сега, когато една жена каже "Бременна съм", всички й се карат. Мъчно ми е за младите жени", каза 38-годишната майка на две деца Йеси Асканио, когато седна на легло в болнична стая.

Докато някои от другите жени нервно гледаха пациентките, изкарвани с инвалидни колички след стерилизацията им, Асканио посъветва : "Ако се уплашите, просто си спомнете опашките за храна".

Източник: БТА