Какви са странните петна по гърбовете на някои олимпийски спортисти (СНИМКИ/ВИДЕО)
Какви са странните петна по гърбовете на някои олимпийски спортисти (СНИМКИ/ВИДЕО) / снимки: Guliver/Getty Images

На Олимпиадата в Рио някои спортисти предизвикаха силен интерес, но не само заради уменията си.

Много хора се запитаха какви са странните петна по гърбовете на едни от най-добрите спортисти в Рио. И защо изглеждат така, сякаш гърбовете им са поели всички болезнени удари при игра на пейнтбол?

Така например кожата на американския плувец Майкъл Фелпс е осеяна с морави петна, както и тази на друг американски спортист - Алекс Наддур.

Какви са странните петна по гърбовете на някои олимпийски спортисти (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo

Оказва се обаче, че това не е някаква сплотяваща екипа им идея, а просто спортистите са привърженици на терапията с вендузи, позната от китайската медицина.

Тя се състои в поставянето на нагорещени стъклени вендузи върху кожата за няколко минути. Обикновено са необходими около две седмици, за да се изличат.

Въпреки че това е хилядолетна терапия, по-широка популярност тя доби през 2004 г., след като американската актриса Гуинет Полтроу се появи на филмова премиера с петна от вендузи. Други знаменитости, които харесват този метод, са Виктория Бекъм и Дженифър Анистън.

Но на Олимпиадата в Рио немалкият брой на спортисти с подобни белези, показва, че те се обръщат и към алтернативната медицина, за да постигнат по-добри резултати и да са в по-добра форма.

"Това е моята малка тайна как се поддържах здрав през тази година. Най-добре похарчените ми пари, това ми спести много болка", обяснява Наддур.

Според някои специалисти терапията с вендузи помага при различни здравословни проблеми, включително болки в мускулите, ставите, кожни проблеми, пневмония и бронхит. Някои дори отиват доста по-далеч, като го използват като алтернативно лечение на рак.

В интервю за Independent д-р Аяз Фархат, лондонски специалист в областта на терапията с вендузи, обяснява:

"Използването им сред спортистите в последните 10 години нарасна изключително бързо. Уонг Кун, известната китайска плувкиня, беше най-видимото доказателство по време на Игрите в Пекин през 2008 г. Оттогава спортни звезди като Флойд Мейуедър, Анди Мъри, Амир Кан и немалко от участниците на Олимпиадата в Рио са се доверили на този метод".

Всички новини около Олимпиадата може да следите в специализираната секция на Gong.bg – РИО 2016.