БСП и АБВ се доближиха до обща кандидатура за президент в лицето на ген. Радев
БСП и АБВ се доближиха до обща кандидатура за президент в лицето на ген. Радев / снимки: БГНЕС

Ген. Румен Радев е номинацията за кандидат-президент, около която се обединяват БСП и АБВ. Социалистите вадят на масата на преговорите осем имена, а от своя страна АБВ оттегли предложението си Георги Първанов и Ивайло Калфин да са кандидатпрезидентската двойка.

Защо БСП отмени пленума за издигане на кандидат-президент?

За да застанат официално двете партии зад кандидатурата на Радев, са необходими решения на ръководствата им.

БСП и АБВ се доближиха до обща кандидатура за президент в лицето на ген Радев
netinfo

Ген. Румен Радев, омбудсманът Мая Манолова, Илияна Йотова, Янаки Стоилов, Румен Гечев, Михаил Миков, Таско Евренков и Марио Трайков - с тези имена БСП седна на масата на преговорите. А АБВ оттегли своите предложения - Георги Първанов и Ивайло Калфин. След двучасови преговори лидерът на БСП Корнелия Нинова съобщи: "След обсъждането на имена двете партии се доближаваме до една възможна обща кандидатура - тази на ген. Румен Радев. Разбира се, това не приключва въпроса. Окончателното решение при нас в БСП е на Националния съвет на партията", напомни Нинова.

БСП и АБВ се доближиха до обща кандидатура за президент в лицето на ген Радев
netinfo

Кандидатурата на Радев срещна силна подкрепа и от страна на лидера на АБВ Георги Първанов.

"Ген. Радев може да бъде по-добрият президент. Да, аз вярвам в това и това не е агитация. Никой не вярваше, че аз преди 15 години бих могъл да бъда добрият президент. Ще помагам с каквото мога, без да го задушаваме в обятията си, както сме казвали ние от АБВ", каза президентът с мандат 2002-2012 Георги Първанов.

Ген. Румен Радев подаде рапорт за освобождаване от длъжност и военна служба като командващ Военновъздушните сили на 1 август. На 10 август кабинетът гласува предложението, а часове след това и президентът Росен Плевнелиев издаде указ за освобождаването му.

Д21 на Татяна Дончева се оттегля от разговорите с БСП за общ кандидат-президент

След като вчера от "Движението 21" обвиниха БСП, че вече са включили съюз с ГЕРБ, а лидерът на формацията Татяна Дончева коментира, че Радев е номинация на бизнес кръг, Нинова не се оказа изненадана.

"Ако си спомняте, още преди десетина дни изразих съмнения, че разговорите с "Движение 21" ще имат общ резултат. Направих го, защото госпожа Дончева постави като единствено възможно име за кандидат-президент своето. Това не е приемливо за партията", категорична бе соцлидерката.

БСП и АБВ се доближиха до обща кандидатура за президент в лицето на ген Радев
netinfo

Нинова: Борисов започна предизборната кампания и иска да убеди, че е ориентиран към Русия

Кандидатът за вицепрезидентът ще бъде обсъждан едва след като се вземе окончателно решение коя да е общата номинация за държавен глава. По този начин думата в това решение ще има и претендентът на двете партии за президент.

Междувременно номинацията на Мая Манолова доведе до сътресения в БСП. Двама от членовете на ръководството - Юрий Асланов и Костадин Паскалев, обвинени, че работят за нея и против Радев, са подали оставка, но лидерът на БСП увери, че тези оставки няма да бъдат приети от Националния съвет.