БСП се опъна на намеците на АБВ за президентска република
БСП се опъна на намеците на АБВ за президентска република / БГНЕС, архив

БСП категорично ще отстоява конституционния ред и запазването на парламентарния характер на републиката. Това записаха червените в платформата за кандидат-президентската си двойка. Така БСП се презастрахова срещу намеците на АБВ за засилване на правомощията на президента.

През годините Георги Първанов нееднократно е настоявал за действия в тази посока, отбелязва "24 часа". От средите на десницата също има подобни виждания. Червените натъртват, че не трябва да се допуска нарушаване на конституционното устройство на държавата.

БСП и АБВ се доближиха до обща кандидатура за президент в лицето на ген. Радев

"В България тече процес на разграждане на държавността. Този процес съзнателно се насочва от заинтересовани политически и икономически овластени среди. В основата на опитите за авторитарна промяна е уронването на авторитета на парламента, както и оспорването на неговото право да бъде върховен изразител на ролята на суверена, което е в основата на парламентарната република. От средите на десницата, а и не само оттам, се издигат гласове в подкрепа на еднолични форми на конституционно управление, предлага ни се президентска република. Конституцията предоставя на президента на републиката правото да бъде избран мажоритарно и поради това той е изразител на пряката възможност за демократично участие на българските граждани. В днешната конституция правомощиятта на президента, както и начина на неговия избор, го задължават да отстоява конституционния ред и парламентарната република", записаха червените в платформата си.

Според БСП президентът трябва да е носител на национално съгласие за решаването на най-малко два основни проблема - справянето с демографската криза и преодоляването на изоставането на България от другите страни в ЕС.

Кои са номинациите на БСП за президентските избори?

"Трябва ни различен президент, мандатът на сегашния е провал, провал на модела, налаган от ГЕРБ. Провал на Бойко Борисов", е оценката на социалистите. Те смятат, че на България е необходим президент, който да отстоява разбирането, че България е приятелски настроена към Русия, но и да е активен участник във формирането на европейската и международната политика. Както и да предприема инициативи, които повишават ролята на страната като равноправен член на ЕС. Президентът трябва да може да отстоява интересите на държавата в момент на обща бежанска криза и криза на основни европейски ценности", смятат червените.