БСП хвърля ген. Румен Радев в битката за Дондуков2
БСП хвърля ген. Румен Радев в битката за Дондуков2 / БГНЕС
БСП хвърля ген. Румен Радев в битката за "Дондуков"2
89112
БСП хвърля ген. Румен Радев в битката за "Дондуков"2
БСП хвърля ген. Румен Радев в битката за "Дондуков"2
  • БСП хвърля ген. Румен Радев в битката за "Дондуков"2
  • БСП хвърля ген. Румен Радев в битката за "Дондуков"2

Националният съвет на БСП избра ген. Румен Радев за кандидат за президент.

150 членове на НИС избираха измежду три номинации - на Румен Радев, Румен Гечев и Таско Ерменков. За ген. Румен Радев са гласували 99 членове на съвета, Гечев са подкрепили 38, а Ерменков - 13. Един глас е бил недействителен.

БСП избира между трима кандидата си за президент

Първоначално номинираните бяха 7, но бившият соцлидер Михаил Миков се оттегли, за да не участва в "предрешен избор". Още преди дни омбудсманът Мая Манолова, която също бе сред номинациите, се оттегли с аргумента, че състезанието е предрешено. Янаки Стоилов също се оттегли, а Илияна Йотова и Марио Трайков се направили отводи в полза на ген. Радев.

След гласуването председателят на БСП Корнелия Нинова обяви, че партията е готова за изборите и ще ги спечели.

На въпрос готов ли е за излитане и да се включи в кандидат президентската битка ген. Радев каза, че е летял на всякаква авиационна техника, във всякакви условия и винаги е намирал летището.

Ген. Радев си тръгва от ВВС с обида: Не може чужда авиация да пази небето ни

Той обясни, че е получил предложението да бъде кандидат на БСП за президент в края на месец юли в телефонно обаждане от Корнелия Нинова. Съгласието си обаче е дал на 2 август, след като е чул изявления на премиера Бойко Борисов и военния министър Николай Ненчев при тяхно посещение на авиобаза Граф Игнатиево.

Самата Нинова уточни, че Румен Радев е номиниран от 19 организации на партията.

На заседанието си днес Националният съвет на БСП взе решение кандидатът за вицепрезидент да бъде излъчен на по-късен етап. До този момент конкретни имена за поста не са коментирани и не са обсъждани с коалиционните партньори.

БСП ще се яви на президентските избори в широка лява коалиция, е решил още Националният съвет на партията, съобщиха участници в заседанието. На следващ пленум ще се решава как ще се казва коалицията и кои партии ще влязат в нея.