Епископско погребение в най-голямата в Родопите трикорабна базилика на Перперикон разкриха археолози
Епископско погребение в най-голямата в Родопите трикорабна базилика на Перперикон разкриха археолози / netinfo

Епископско погребение от 5 век бе разкрито днес при разкопките на най-голямата в Родопите трикорабна базилика на Перперикон, чиято дължина достига 31 метра, широчина 15 метра и височина 5-6 метра. Гробът е един от 35-те, които бяха отворени при разкопките, като останалите 34 са от 12-13 век и в тях са открити бронзови, сребърни и позлатени накити – наушници, обеци, гривни, апликации, каза на нарочна пресконференция ръководителят на археологическия обект проф. Николай Овчаров.

Гробницата на високопоставения монах бе разкрит днес пред журналисти и той се отличава от всички останали гробове в некропола. „Гробът е покрит с много добре направени плочи и ясно вкопана в скалите камера. В него не излязоха кости, а вероятната причина за това е високата киселинност на почвата, която ги унищожава. А не могат да се очакват златни кръстове и други църковни атрибути, защото погребението е монашеско”, коментира проф. Овчаров.

Според него другата версия за празния гроб е, че костите са били преместени в костница или гробница, отговаряща на високия сан на монаха. „Има и съоръжение за оттичане на водата от гробницата, което показва особеното внимание, което е обърнато на това място”, каза археологът.

 

Днес бе разкрит и още един гробовете с надгробна плоча, върху която са изсечени кръст е надписи покрай него. Бяха намерени и парченца от цветна мазилка, датирана към 5-ти век, което според проф. Овчаров говори, че трикорабната базилика е била стенописана.