Журналист: АБВ са приели ролята на бухалка на ГЕРБ
Журналист: АБВ са приели ролята на бухалка на ГЕРБ / БГНЕС, архив
Журналист: АБВ са приели ролята на бухалка на ГЕРБ
89262
Журналист: АБВ са приели ролята на бухалка на ГЕРБ
Журналист: АБВ са приели ролята на бухалка на ГЕРБ
  • Журналист: АБВ са приели ролята на бухалка на ГЕРБ
  • Журналист: АБВ са приели ролята на бухалка на ГЕРБ

Президентските избори не са предрешени в полза на ГЕРБ, както твърдят политици и анализатори след събитията през седмицата, когато БСП и АБВ се отказаха от съвместни действия за вота - такова мнение изрази пред Дарик журналистът Иво Христов. Той определи ролята на АБВ като бухалка на ГЕРБ за вота.

АБВ няма да подкрепи кандидат за президент на БСП, ще има своя алтернатива

"Мисля, че тези избори въобще не са предрешени. Преди ден видях тримата тенори на АБВ - Първанов, Петков и Калфин, в трите национални телевизии в един и същи пояс едновременно да произвеждат залп, обясняващ, че изборите са предрешени, с което стана ясна ролята на АБВ в тези избори. АБВ очевидно са приели ролята на бухалка на ГЕРБ", коментира журналистът.

Първанов: Направихме безброй компромиси, играхме честно, друг направи обратния завой

Той направи сравнение със ситуацията през 2001 година:

"Изборите тогава също бяха обявени за предрешени. Петър Стоянов изглеждаше гарантиран президент втори мандат...."

Според него за стотици хиляди българи в момента промяната е не просто желание и необходимост.

"Става въпрос за дребния и средния бизнес, който работи в условия на административен натиск, става въпрос за измамното спокойствие, в което се намира България в момента, тъй като ние живеем на кредит. Този кабинет си осигури комфорт, като изтегли кредит и капарира бъдещето на всички българи. В този смисъл промяната е необходимост и въпреки медийната хипноза, която се внушава, че ГЕРБ владее положението и е без алтернатива, стотици хиляди българи биха потърсили промяна. При всички положения зад гърба на кандидата, който има всички качества да се бори за поста, се разиграва една партийна кухня и се разчистват междуособни сметки, натрупани с годините", посочи Христов.

БСП няма да продължи преговорите с АБВ за общо явяване на президентските избори

По думите му "и в АБВ, и в БСП инстинктът за самосъхранение отстъпва пред натрупаната злоба и реваншизъм" и в момента тези лобита си разменят удари.

"Затова мисля, че ген. Румен Радев няма да сбърка, ако се адресира директно към стотиците хиляди българи, които могат да го последват, без да разчита особено на партийните апарати, които са заети с друго. Като гледам как реагира близкия до БСП печат на кандидатурата, никой друг не е нанесъл повече удари, така че диалогът трябва да бъде с гражданите", посочи още журналистът.