Общината ще си купува нова сцена
Общината ще си купува нова сцена / netinfo

В следващия бюджет на община Разград да бъде включено закупуване на нова сцена. Това предложение направи по време на дискусиите, свързани с корекции на общинския бюджет за второто тримесечие на годината. Те се правят, когато местната управа има непланирани разходи за различни дейности и когато второстепенните разпоредители по бюджета са получили дарения.

Един от разходите се оказа ябълката на раздора – за Капанския събор в Гецово. За него да платени 10 051 лв., които съветниците поискаха да бъдат представени перо по перо. Най-много – 5100 лв. – са били предвидени за хонорари на гостуващите професионални изпълнители – Славка Калчева и оркестър „Калофер“, което доведе до странни коментари от типа „защо като имаме местни изпълнители, каним чужди“. 1250 лв. пък е бил наемът на сцената. В отговор на въпроса защо не се използва общинската сцена, кметът обясни, че тя е малка за подобни изяви и заяви, че ще настоява в следващия бюджет да има перо за закупуване на по-голяма на стойност 50-60 000 лв. По време на събора е била осигурена и храна за 593-мата участници.

Забавният момент в дискусията бе свързан с разходите за вода – 300 лв., като съветниците, правейки аналогия със засечения да шофира пиян кмет на Гецово, искаха да знаят имало ли е перо „алкохол“ в бюджета на събора. Не е имало – бе отговорът, кметът разказа, че лично той  бил пил безалкохолно и 2 бири  - едната в началото на събора, другата – в края, и не бил шофирал след това.

По време на дискусията обаче не стана ясно защо след като съборът е включен в културния календар, не и бил предвиден и финансовият разход за него.

Докладната за корекцията на бюджета с 261 465 лв. бе приета със 17 гласа „за“ и 11 „против“ – традиционното мнозинство за тази сесия.