Дубайският принц от приказките
Дубайският принц от приказките / БГНЕС, архив

Принц Хамдан, престолонаследникът на Дубай, е супер-звезда не само в родината си. Популярността му се дължи на имиджа, който сам си изгражда: благ, мил, чувствителен - и верен на ислямските ценности.

Във времена на упадък, кризи, войни и екстремизъм, младият шейх от Дубай се опитва да покаже живота в арабския свят от най-хубавата му страна, отбелязва Deutsche Welle.

Принц Хамдан представя в Инстаграм своя съвършен свят, в който на драго сърце би искал да живее всеки един арабин. Веднъж играе с племенника си на плажа, друг път държи в ръцете си новородено конче или пък нежно прегръща малко тигърче.

Като в приказките

Мъжът с дългото име Хамдан бин Мохамед бин Рашид ал Мактум е на 33 години, ерген и престолонаследник на Дубай. В Инстаграм е публикувал над 1 500 снимки и вече 3,5 милиона души са абонати на неговото фото-шоу - над два пъти повече от абонатите на британското кралско семейство в портала Kensingtonroyal. От всички важни политически фигури само американският президент Барак Обама има повече абонати от дубайския престолонаследник. "Всяка снимка има своя история. И всяка история е запечатала момент, който искам да споделя с Вас", пише Хамдан в Инстаграм под псевдонима faz3.

Meet my new friend☝🏼️Elsa 🐯

Снимка, публикувана от Fazza (@faz3) на %месец %-ден %година в %-часа:%минути%сутрин/вечер ST

Шейхът се показва като представител на едно ново поколение богати араби, които избягват скандалите и живеят според ислямските ценности и повели. По този начин принц Хамдан се разграничава от разглезените кралски синчета от региона, за много от които периодично се съобщава, че са участвали в побоища и секс-оргии или пък че са взимали наркотици. В своя свят в Инстаграм Хамдан се посвещава предимно на такива занимания, които ислямското вероучение изрично позволява: семейството, ездата, водните спортове.
Така принц Хамдан се превръща в идеал за много млади араби, търсещи нови примери за подражание и нова арабска идентичност в разтърсвания от кризи и конфликти регион. Със снимките си той демонстрира, че е близък до народа. Създава си нещо като собствена марка, с която иска да каже: "Аз съм вашият народен трибун".

Какво се знае за него?

В същото време обаче за принц Хамдан се знае само това, което самият той разказва за себе си: че е имал щастливо детство в една среда, която му дала възможност да разпознае "истинското значение на живота"; че след като завършил училище в Дубай, следвал в британската кралска военна академия Сандхърст, където се научил на "дисциплина и точност"; че гледа на баща си като на пример за подражание, чиито възгледи описва като "звезди, които ми сочат пътя".

Today with my 👸🏼 Awzaan🐎 #MyDubai

Снимка, публикувана от Fazza (@faz3) на %месец %-ден %година в %-часа:%минути%сутрин/вечер ST

У дома, в Дубай, шейхът не изпитва трудности да поддържа този имидж. Защото докато британската жълта преса следи всяка крачка на Уилям, Хари и Кейт, в емирствата де факто няма медийна свобода. Там критичните журналисти живеят опасно, особено ако "злословят" срещу държавното ръководство. А към него се числи и принц Хамдан. В класацията на "Репортери без граници" Емирствата са на 120 място сред общо 180 държави.

Но в семейството на дубайския емир имаше и една "черна овца" - по-големият брат на принц Хамдан. Шейх Рашид минаваше за плейбой и имаше проблеми с наркотиците. Той почина миналата година едва 33-годишен - от сърдечен инфаркт. Такава беше поне официалната версия.

Никакви клюки, никакви скандали

Принц Хамдан изглежда като пълна противоположност на брат си - никакви клюки, никакви скандали. Най-многото да попадне в някоя от класациите на най-сексапилните принцове. А след смъртта на неговия брат медиите информираха обилно за тъгата му. Чувствителният шейх, който се изявява и като поет под псевдонима Fazza, написа тогава стихотворение, озаглавено "Моят брат, словото". Куплетите бяха разпространени в социалните медии, заедно със снимки на двамата братя.

На диалекта в Емирствата Fazza означава човек, който помага на другите. А почитателите на принц Хамдан са предимно от женски пол. Под различни псевдоними те коментират неговите снимки в Инстаграм на най-различни езици - арабски, турски, френски, испански, английски, като коментарите им задължително са изпъстрени с много сърчица.

My Ghost 5.3.2016 #ghost 👻

Снимка, публикувана от Fazza (@faz3) на %месец %-ден %година в %-часа:%минути%сутрин/вечер ST

На снимките на младия принц почти не се виждат женски лица. Да не говорим пък за партита или алкохол. Но пък има фотографии, които го показват да вдига ръка за поздрав по начина, въведен от неговия баща преди три години. "Западът използва два вдигнати пръста като символ на победата", заяви навремето емирът и обясни, че неговият поздрав с три вдигнати пръста - палец, показалец и среден - означавал едновременно три неща: победа, триумф и любов. Пред аплодиращата го публика емирът обяви, че в бъдеще ще използва само този поздрав. И добави: "Ние, арабите, си имаме толкова богата история. Защо тогава да имитираме другите?".