За всички наши теми и видеа до момента, както и предложения за нови, посетете фейсбук страницата ни Бърборани!

Отпускарският сезон е към края си и вероятно повечето от вас вече са приключили с почивките си, а сигурно и с ... парите си. Затова, ето няколко полезни съвета от консултанта по лични финанси Стойне Василев, който обясни в няколко стъпки как да си направим бюджета така, че да ни стигат парите.

Първа стъпка: Записвайте ежедневните си разходи и събирайте касовите бележки

Вероятно ви се струва непрактично и глупаво да се записва всяко нещо, което си купувате - кафе, нещо сладко, закуска или пък обяд, но ако си изградите една добра система, това не е толкова сложно. Събирайте от магазините, в които пазарувате, касовите бележки, а ако не ви дадат или я изгубите, просто си запишете колко сте похарчили. Веднъж на седмица например си описвайте всички разходи в една таблица на компютъра или на лист, а за ваше улеснение има създадени и много мобилни приложения именно с тази цел, които да изтеглите на телефона си.

Грешките с парите, които ни обричат на бедност

Втора стъпка: Определете кои разходи са задължителни

Там, където сте избрали да вписвате своя бюджет, си записвайте най-отгоре приходите, които получавате. Те могат да са от заплата, стипендия, пенсия. Отдолу са разходите, като записвайте всеки разход за месеца. Започнете с тези разходи, които са задължителни - наем, вноска по кредит, ток, гориво и последно оставете разходите, които не са задължителни - развлечения, излизания, ваканции и пътувания.

Трета стъпка: Плащай първо на себе си

Следващото нещо, което трябва да направите, е да изготвите самия бюджет. Досега сте си записвали приходите и разходите, вече знаете какви са те и затова е време да предвидите какви ще са приходите и разходите ви за следващия месец. Отново записвате приходи, основните разходи. Нещо много важно в тази стъпка е да платите първо на себе си. Какво означава това? Когато запишете приходите, от тях изваждате например 10% - това са вашите спестявания. Тези пари не е нужно дори да ги виждате, може да се пренасочват към ваша спестовна сметка. Остатъкът от парите вече може да разпределяте за разходите за месеца. Така тези пари, които сте спестили, ще работят за вас и ако ги инвестирате добре, те ще ви носят допълнителни приходи.

Четвърта стъпка: Оптимизирайте разходите си

Направете опит да оптимизирате вашите разходи, но откъде да започнете? Няма как да намалите фиксираните разходи, които са свързани с вноска по кредит или наем, част от битовите сметки, затова е хубаво да започнете от ежедневните си разходи - кафе, излизания... И най-хубавото е, че не е нужно нещата да стават революционно, а просто стъпка по стъпка и еволюционно. Може да използвате разходите, които са променливи, и да спестите от тях 10% например. Това е едно много добро начало. Друг трик, който препоръчва специалистът по лични финанси, е да получавате същите стоки и услуги, но на по-ниски цени. Тоест не искате да си намалявате стандарта на живот и да си купувате стоки, които са с по-ниско качество и е възможно да си купувате същите неща, но на по-добри цени. Например обичате шоколад от 3 лева, но много често в магазините има промоции и тогава неговата цена е около 2 лева. Купете го тогава, така вие спестявате почти 50% от разходите за този шоколад, а получавате същото качество. Ако спестите пари и от други разходи, може да получите една добра сума. А спестените пари трябва да ги инвестирате, за да започнат те да работят за вас.

Пета и последна стъпка: Определете целите и мечтите си

Седнете и определете целите си, заради които изготвяте този бюджет. Тези цели може да са дългосрочни - пенсиониране, образование на децата ви... или по-краткосрочни - екскурзия, смяна на колата, ремонт вкъщи... Запишете ги! Когато определите целите си и те са достижими, след като ги постигнете, виждате резултата от всичките ви усилия за този бюджет.

Какво да правите обаче, ако приходите ви са малко и не можете да спестявате?

Първото важно нещо е да управлявате добре личните си финанси, защото разполагате с ограничен ресурс. Ако получавате по-ниска заплата, нямате право на грешки.

Когото все пак получавате ниска заплата, второто важно нещо е да потърсите възможности да си я увеличите. Това може да стане с допълнителна квалификация или допълнителни курсове. В ерата на интернет е напълно възможно да си докарвате по 50-100 лв. допълнително на месец.

Когато си направите семеен бюджет и спестявате, когато инвестирате вашите пари, може да превърнете това в хоби и когато получите резултата и постигнете вашата цел - една мечтана екскурзия в чужбина и дори нещо по-голямо, тогава със сигурност ще се чувствате щастливи.

Всички съвети на консултанта по лични финанси вижте във видеото

Снимка: Thinkstock/Getty Images