Социалисти и антифашисти отбелязват 9-ти септември
Социалисти и антифашисти отбелязват 9-ти септември / БСП-Габрово

С тържествено поднасяне на цветя пред Костницата в центъра на Габрово местната структура на БСП ще отбележи 72 години "9-ти септември".

От местната структура на партията съобщават, че пред паметта на загиналите ще се поклонят социалисти и членове на Българския антифашистки съюз. Церемонията ще започне в 17:00 часа.

Какво се е случило на 9 септември 1944 г?

В нощта на 8 срещу 9 септември 1944 г. е свалено правителството на Константин Муравиев и на власт идва правителство на Отечествения фронт, начело с Кимон Георгиев.

Отечественият фронт взема властта в България с помощта на силите на Трети Украински фронт на Червената армия. След тази дата настъпва мащабна политическа, икономическа и социална промяна в българското общество. България скъсва с хитлеристка Германия и попада в съветската сфера на влияние.

Събитията от 9 септември 1944 г. все още не са получили единодушната оценка на историците.

За мнозина тази дата е свързана с коренна промяна - премахване на капиталистическия строй и изграждането на едно по-справедливо социално общество - комунистическото. За други 9 септември е черна дата, кървав преврат довел до ликвидирането на демокрацията и частната собственост, почернил живота на стотици хиляди българи.

Събитията на 9 септември са последвани от вълна на насилие. Тези масови беззакония продължават няколко месеца и са постепенно поставени под контрол от властите със създаването на т.нар. "Народен съд" в края на 1944 г. Според различни оценки броят на убитите през този период е между 20 000 и 40 000 души. Осъдените на смърт от Народния съд са 2 730 души - министри, депутати, журналисти, банкери, кметове, свещеници, земевладелци, учители.

72 години след събитията тази дата все още вълнува част от обществото. Това са хората, които са имали съзнателен живот през периода на социалистическото управление до 1989 г.

Поколението, което е израства след това не се отнася толкова емоционално към датата 9 септември 1944 г., приемайки я за част от историята на България.

В част от статията е използвана информация от БГНЕС.