Отново отлагане на делото срещу гецовския кмет
Отново отлагане на делото срещу гецовския кмет / netinfo

Съдебният процес срещу кмета на Гецово следващия понеделник, повече от месец след като Пламен Пантилеев бе засечен да шофира с 2,07 промила алкохол в кръвта.

На днешното заседание бяха разпитани три свидетелки – лекарката и двете медицински сестри от Спешно отделение, които са взели кръвната проба на нарушителя. Д-р Николинка Кулева, Айше Османова и Евгения Петкова подробно разказаха как е взета пробата. Те уточниха, че процедурата е за тези манипулации е спазена. Д-р Кулева обясни, че самият Пантилеев признал, че е пил бира, в документа, попълнен от нея след обясненията на кмета, е вписано, че количеството е 700-800 милилитра.

След разпита на трите свидетелки делото бе отложено за 5 октомври, тъй като протоколите от химическата експертиза, изготвени в Русе, още не са пристигнали, а са сред доказателствата, поискани от защитата на Пантилеев по делото.

Ще припомним, че 34-годишният кмет на Гецово бе засечен да шофира пиян около 1 часа след полунощ на 24 август. Пред съда той обясни, че отивал към центъра, за да празнува влизането на „Лудогорец“ за втори път в групите на Шампионска лига. Пред магистратите твърди, че бил изпил около литър бира. Защитата на Пантилеев оспорва начина на вземане на кръвната проба детайл по детайл, което е сред поводите за отлагане на процеса, както и призоваването на множество свидетели, което е нетипично за подобри дела, които най-често завършват със споразумения. Такъв тип финал на съдебната сага районният прокурор Любомир Георгиев предложи на Пантилеев още на предишното заседание, но този вариант не бе приет от подсъдимия и адвоката му Емилия Събева.

Ако обвинението бъде доказано, санкцията според Наказателния кодекс е лишаване от свобода от 1 до 3 години и глоба, а когато става въпрос за лице на изборна длъжност това води и до предсрочно прекратяване на мандата и нови избори. Пантилеев е кмет втори мандат от квотата на ГЕРБ.