До месец става ясно отнемат ли имущество за половин милион от общински съветник от ГЕРБ
До месец става ясно отнемат ли имущество за половин милион от общински съветник от ГЕРБ / Радка Минчева, архив

До един месец ще стане ясно дали държавата ще отнеме имущество за повече от половин милион лева от общински съветник от ГЕРБ-Разград.

Последното заседание на гражданското дело, заведено от Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество срещу Гюлвер Хасан, съпругата му Невин Бозаджиева и общата им фирма „РУЖ-ДИЛ“ЕООД бе днес в Окръжен съд-Разград. Искът на КОНПИ е за 535 624,12 лв., които средства държавният орган твърди, че са с неустановен произход. Защитата на семейството на съветника – бившият депутат от ГЕРБ адвокат Тодор Димитров и колегата му Невян Костов пък твърдят, че след като Невин Бозаджиева е осъдена за неплатени данъци, това води до извода, че доходите, върху които са изчислени тези данъци, са законни.

На последното заседание днес бе изслушано вещото лице, изготвило съдебно-счетоводната експертиза. Според първоначалното становище на Албена Първанова несъответствието между нетния доход на семейството на съветника от ГЕРБ и имуществото, което притежава, е 649 524,28 лв., като разликата е в полза на имуществото. След като защитата на Гюлвер Хасан припомни задачите на експертизата и методиката за изчисляване, описана в Закона за отнемане на незаконното имуществото, съдът даде почивка за изчисления и сметките се оказа съвсем други. Според преизчислението несъответствието е 94 160,35 лв., но в полза на нетните доходи.

В заключителната си пледоария обаче представителят на КОНПИ твърдеше, че несъответствието е налице и наказателното дело за неплатени данъци не прави доходите законни.

Наказателният процес бе от така наречените „алоджийски“ – срещу жени, които срещу обещание по интернет за женитба или оплакване от социални проблеми получават средства от чужди граждани. Делото срещу Бозаджиева бе за неплатени данъци в размер на 53 317 лв., както и неправомерно получаване на детски надбавки в размер на 2300 лв. Според обвинителния акт между 2007 и 2013 г. тя е получила парични преводи от различни държави на стойност 320 240 лв.

 

Съдът обяви, че ще се произнесе с решение в законовия едномесечен срок.