ФК“Барса“ и ФК“Челси“ – с подпомагане по Регионалната програма за заетост
ФК“Барса“ и ФК“Челси“ – с подпомагане по Регионалната програма за заетост / netinfo

ФК“Барса“-село Сушево и ФК“Челси“-Брестовене ще се възползват от средства от Регионалната програма за заетост. Това стана ясно по време на заседанието на Комисията по заетост към Областна администрация-Разград. Членовете на тази комисия трябваше да направят оценка и подбор на проектните предложения от работодатели от Разградско за включване в Регионалната програма за заетост.

Финансовият ресурс за региона е 258 259 лв. – съобщи заместник областният управител Виолета Тодорова, която ръководи заседанието. Седемте лудогорски общини са се вместили в тази сума, предложенията им са за откриване на 100 работни места, за заплати и осигуровки за които са нужни 256 429 лв. – обясни Красимира Димитрова от Областна администрация, която е била в работната група, извършила предварителна оценка на проектните предложения.

Най-много средства – 49 119 лв. – иска община Разград. С тях на 8-часов работен ден ще се намери препитание за 6 месеца на 17 човека. Работните места за портиер в общинските гаражи и за 16 общи работници на 6-часов работен ден по населените места и общински обекти. Община Самуил иска 41 173 лв. за 19 работника по поддръжката на обекти в населените места. 40 451 лв. за 14 работни места за общи работници на пълен работен ден иска община Исперих. 37 561 лв. е сумата за откриване на 13 работни места на 8-часов работен ден в Кубрат, те също са за общи работници. В Лозница искат 31 783 лв. за откриване на 11 работни места за общи работници по селата на пълен работен ден. В Завет се предвижда са се открият 14 работни места на 6-часов работен ден, за това са нужни 30 338 лв. Работните места са за поддръжка на спортни обекти по селата в общината, именно тук са предвидени по 1, 2 или 3 работника за хигиенизирани и дребни ремонти по спортните площадки и стадионите на седемте населени места в общината. За ФК“Барса“-село Сушево и ФК“Арсенал“-Брестовене работниците ще са по двама. В Цар Калоян исканата сума е 26 004 лв. за 12 портиери в училищни, читалищни и сградите на кметствата в общината, назначените ще са на 6-часов работен ден.

Предложенията бяха одобрени единодушно от членовете на Комисията по заетост, въпреки, че от предварително предвидената сума остава излишък от 1830 лв. Окончателното утвърждаване е от Министерството на труда и социалната политика. Проектите ще се реализират от 15 октомври тази година до 31 март 2017 г.

По време на заседанието шефът на Областна инспекция по труда-Разград Катя Филипова предупреди общинските управи, които ще са работодатели на 100-те човека, че подлежат на контрол от инспекцията относно осигуряване на безопасни и здравословни условия на труд. Ще се проверява дали са им осигурени лични предпазни средства, имат ли правоспособност за работа с техниката, която ще им се наложи да използват – моторни триони, храсторези и други.

ФКБарса и ФКЧелси  с подпомагане по Регионалната програма за заетост
netinfo