Партиите в Кюстендил постигнаха съгласие за съставите на СИК
Партиите в Кюстендил постигнаха съгласие за съставите на СИК / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Политическите партии в община Кюстендил постигнаха съгласие за състава на СИК, на консултациите проведени днес при кмета Петър Паунов. Единствено от ПП АБВ са поискали промяна на предложеното от общинска администрация разпределение, защото са имали в някои секции по двама членове, като са настояли да имат в повече секции присъствие, с по 1 член.
За разлика от предишните консултации, преди местните избори, от БСП нямат претенции относно разпределението на ръководните постове по комисиите.
"Има уклон и сега да ни се дават председателски места в секции, с по 30 избиратели, но имаме председатели и в градски секции", коментира председателят на партията Иван Каракашки. Той бе убеден, че в община Кюстендил ще победи кандидат президентската двойка ген. Румен Радев- Илияна Йотова.
БСП има 154 членове на СИК, които бъдат обучени на групи по 20- 30 души от партията за работата им в изборния ден.
ПП ГЕРБ ще има най- много членове на СИК в община Кюстендил- 340. Представителят на консултациите и председател на ОС- Кюстендил Михаела Крумова нямаше претенции към разпределението.
"Имаме ръководна длъжност във всички секции, както и по 3- 4 членове във всяка комисия, така че нямахме претенции. РИК обучава членовете на комисии и раздава методическите указания. Аз лично събирам членовете на ГЕРБ в секционните комисии, като им се раздават пак методически указания и наблягам на съществените моменти. Друг е въпроса, че някои от хората не искат да прочетат методическите указания, но нашите членове да опитни и прецизирани. Объркването идваше от броенето на преференциите, на предстоящия избор няма да има преференциален вот и мисля, че този път ще се справят по- добре. Да не подценяваме и електорат, който е достатъчно интелигентен и знае какво прави", заяви Крумова.