Опасно за жените: Какво е да си жена в Индия
Опасно за жените: Какво е да си жена в Индия / ThinkStock/Getty Images

Индийският министър на туризма Махеш Шарма често жъне критики заради коментарите си относно "приличното" облекло на жените. Най-пресният пример са предупредителните плакати за туристките по индийските летища.

За силата на едно 15-годишно момиче

Две туристки с дълбоки деколтета и раници на гърба се приближават до щанда на един пазар някъде в Индия и питат за пътя. Изведнъж ги заобикаля тълпа млади мъже, които си предлагат услугите. Туристките побягват. В този миг се появява индийската супер звезда от Боливуд Аамир Хан и обяснява на мъжете, че трябва да оставят момичетата на мира. Всяко едно от тях може да бъде тяхна сестра. Това, в общи линии, е сюжетът на рекламно видео от кампанията на индийското правителство "Incredible India" от 2008 година.Днес, когато на власт е консервативната хиндуистка партия "Бхаратия джаната", министърът на туризма Махеш Шарма съветва жените да не носят къси поли, да не излизат сами вечерно време и за лична сигурност да изпращат на приятели снимка с номера на таксито, с което пътуват. Туристите могат да видят всички тези указания на информационни плакати, разлепени по летищата.

Възмущение в индийските социални мрежи

Подобни указания вече има и в обичайните пътеводители в Индия. Външното министерство призовава към "съобразено със ситуацията и с културното съзнание поведение, предвид на информациите за сексуални посегателства, най-вече срещу пътуващите без придружител жени". Съветите за правилното облекло на жените в Индия, формулирани от един министър, се натъкват на присмех и подигравки. Най-вече в социалните мрежи.

Проклятието да си дъщеря

"Как може да се държите като талибан? Талибаните също искат да контролират какво ядем и как се обличаме", писа в Туитър Ражеш Шарма от опозицонната партия. Ръководителката на Комисията за жените в Делхи Свати Маливал пък поства следното: "Не мога да повярвам, че политиците все още съпоставят изнасилването с носенето на рокля. Така е много просто да се измъкнат от отговорност и да обявят облеклото на една жена за основна причина на всички злини".

Доживотен затвор за петима индийци, изнасилили датска туристка

А когато министърът на туризма даде на заден ход и заяви, че препоръките се отнасяли само до туристките, които посещават религиозните светилища, критиката се усили още повече. "Не предписвайте нещо на жените под мантията на индийската култура!", четем в поста на #skirts.

Шпагат между отварянето към света и защита от "озападняването"

Премиерът Нарендра Моди се представя пред световната общественост като отворен към света държавен глава и кани световните лидери в Индия. При това се насочва както към чуждестранните инвеститори, така и към туристите. Същевременно политици от неговата партия предизвикват с изявленията си само недоумение. Много често те описват проблема със сексуалните посегателства и насилие като следствие на растящото "озападняване" на обществото в градовете.

Изнасилиха индийка по заповед на старейшините в селото й

Особено впечатление направи изказването на министъра на туризма Махеш Шарма, който заяви, че не било в унисон с индийската култура момичетата да излизат вечерно време. Освен това той обеща да предпази Индия от нашествието на западната култура. Отдавна жени и други активисти отправят критики, че с тези аргументи министърът приписва вината за сексуалните нападения на жените.

"Подобни изявления вредят на туристическия бизнес. Имиджът на страната и без това е лош. След масовото изнасилване на една студентка през 2012 година много хора в чужбина гледат на Индия като на страна, опасна за жени. И този имидж вреди на туризма", казва екскурзоводката Апарна Фалникар в разговор с Дойче веле.

Много туроператори регистрират отлив на туристи жени. Туристическата агенция на Раши Хадна се е специализирала в екскурзии за самотни туристки. "Ние внимаваме да не се случи нещо на нашите клиентки. Но също им даваме необходимите указания още преди пътуването: Ако посещаваш някой бедняшки квартал, се забулвай по възможност! А когато стане напечено, се усмихвай, извини се и напусни бързо мястото", казва тя. Раши Хадна смята, че министърът на туризма трябва да работи за решаването на проблема, а не да съветва жените как да се обличат.

Индийски министър посъветва чуждите туристки да не носят поли

По данни на индийската криминална статистика за 2015 година, броят на криминалните престъпления срещу жени е намалял с три процента в сравнение с предишната година. През 2015 година са регистрирани 327 394 случаи на насилие срещу жени. Националната криминална служба също отчита петпроцентно намаление на броя на подадените жалби срещу изнасилване. На първо място в тази мрачна статистика се нарежда столицата Ню Делхи. Същевременно властите отчитат леко нарастване на сексуални посегателства. В 95 процента от случаите жертвите познават извършителите. Повечето жертви на престъпления са индийски жени, но и новините за нападения срещу туристки рeдовно пълнят заглавните страници на вестниците.

Писмо до внучките

След дълги дискусии в социалните мрежи и индийските медии на сцената отново се появи една звезда от Боливуд. The Big B., както феновете наричат Амитах Баххан, публикува отворено писмо до своите две внучки и го поства в Туитър. Между другото в писмото четем: "Не позволявайте на никого да ви разказва, че дължината на роклята е мерило за вашия характер". Неясно остава дали Амитах Баххан визира изявленията на министъра на туризма.