Великолепните кулиси на Дрезден, столицата на провинция Саксония, са подобаващо място за централните празненства по повод Деня на германското единство, който се отбелязва на 3 октомври.

Бомбардировките в края на Втората световна почти разрушават Дрезден. Днес той отново блести в цялото си великолепие. Две от най-красивите сгради в града са в центъра на тържествата по случай Деня на германското единство. В реставрираната черква Frauenkirche, която е сред символите на града, днес бе отслужена икуменическа литургия. А в  знаменитата Semperoper е централното тържество, за което пристигнаха президентът Йоахим Гаук, канцлерката Ангела Меркел и председателят на Бундестага Норберт Ламерт.
По традиция 16-те германски провинции се представят на тържеството в Деня на германското единство. Домакините предлагат богата културна програма, както и разнообразни ястия на известната саксонска кухня.

В навечерието на празника в Дрезден имаше опасения, че той може да бъде помрачен от дясноекстремистки изяви на „Пегида". Кметът на града Дирк Хилберт призовава жителите и посетителите да празнуват и да не се поддават на провокации от страна на подстрекатели.

Нападнаха джамия и конгресен център в Дрезден (ВИДЕО)

„Пегида" протестира всеки понеделник

В последно време Дрезден се сдоби с отрицателен имидж заради ксенофобските походи в него. От близо две години насам всеки понеделник по няколко хиляди т.нар. "Патриотични европейци" демонстрират "срещу ислямизацията на Запада". Колко взривоопасна е станала междувременно атмосферата, доказват нападенията срещу една джамия и конгресния център в Дрезден, извършени миналия понеделник.

Германия се радикализира покрай бежанската криза

Над 2000 полицаи ще се грижат за опазването на сигурността. Районът в историческия център на Дрезден, където се провежда тържеството, е преграден с бетонни блокове, за да се предотвратят евентуални терористични атаки като тази в Ница, която беше извършена в деня на френския националния празник през тази година. Въпреки всички опасения и съмнения, Дрезден очаква стотици хиляди посетители в Деня на германското единство.

Каква роля изигра Михайл Горбачов за обединениеот на Германия?

Много германци смятат, че неговите усилия в преговорите, и неговата личност са помогнали за това обединение. Ето какво мислят те:

"Без него обединението на Германия нямаше да стане така бързо".

"Той отвори границите и освободи пътя".

"Той изигра главната роля. Без Горбачов това обединение нямаше да го има".

Част от младите хора нямат мнение. Те са твърде далеч от онези години. Някои се шегуват, че не са внимавали в часовете по история.

Меркел: ЕС трябва да спре нелегалната миграция

Докъде стигна германското единство?

За разпространената особено в Саксония ксенофобия стана дума и в дебатите в Бундестага, проведени в петък /30.9.2016/. Депутатите обсъдиха последния годишен доклад за състоянието на германското единство. Пълномощничката на федералното правителство за Източна Германия Ирис Глайке повтори констатацията, че засилването на десния екстремизъм, расизма и ксенофобията са общогерманско явление и проблем. Спрямо броя на населението в Източна Германия наказуемите деяния там обаче са значително повече.
Председателката на фракцията на Зелените Катрин Гьоринг-Екарт осъди последните нападения в Дрезден. „Очаквахме да отбележим Деня на германското единство като празник на една отворена, свободолюбива и толерантна Германия, вместо това ксенофобски нападения белязаха тази годишнина", посочи Гьоринг-Екарт. "Мирното съжителство и сплотеността трябва да бъдат неделима част от германското единство - заедно с хората, дошли в страната ни, ние трябва решително да се противопоставим на ксенофобията и ясно да покажем, че това е нашата страна, нашата демокрация. И че ние ще ги защитим", изтъкна Гьоринг-Екарт.