Дават на Община Созопол остров Свети Иван
Дават на Община Созопол остров Свети Иван / netinfo

Островът с изумителни археологически находки - Свети Иван, на който преди 6 години бяха открити мощи на Йоан Предтеча, ще бъде отдаден за стопанисване на Община Созопол. Това стана ясно по време на посещението на министър-председателят Бойко Борисов за отриването на новото рибарско пристанище в Черноморец.

Чудото в новата гробница на остров Свети Иван

"Ако подадат документи и имат визия за развитието на острова, защо да не им го дадем". Така премиерът отговори на въпроса на Дарик ще бъде предоставен "Св. Иван" от държавата за стопанисване. Кметът на Созопол Панайот Рейзи обясни пред Борисов, че документите с искането са изпратени преди месеци. "Тогава действаме", каза Борисов.
Очаква се в най-скоро време въпросът да бъде обсъден от правителството. В момента от 260 дка площ 85 дка са на военното министерство, останалите - на културното.
Група от експерти, сред които е големият български археолог проф. Казимир Попконстантинов, открил костиците от Къстителя, разработват проект по поръчка на общинска администрация за развитието на острова като дестинация за културен и поклонически туризъм.
Другата цел на кмета на Созопол е "Свети Иван" да стане част от маршрута на водния транспорт в Бургас, който вози туристите от града до остров Света Анастасия.
Успоредно с това, кметът на Созопол, разказа пред Дарик, че предвижда да създаде ново пътно стопанство в района и удобна инфраструктура за организираните групи и индивидуалните посетители на острова.
По информация на проф. Попконстантинов, през лятото Свети Иван е посрещнал стотици туристи от цял свят.

Хиляди турци и руснаци са посетили разкопките на остров Свети Иван