БСП ще търси отговори за Мини Бобов дол, но няма да спекулира със случая
БСП ще търси отговори за Мини Бобов дол, но няма да спекулира със случая / БГНЕС, архив

БСП ще търси отговори на заседанието на комисията по енергетика как може да се търпи очевидното неспазване на трудовото законодателство в Мини "Бобов дол", спазван ли е концесионният договор, каква е отговорността на всички заинтересувани и каква е перспективата за работещите в сектора. Това каза говорителят на ПГ на "БСП лява България" Жельо Бойчев в парламента.

По-рано днес стана известно, че в 14.00 ч. парламентарната комисия по енергетика ще изслуша министъра на енергетиката Теменужка Петкова и министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова относно ситуацията в Мини "Бобов дол".

Миньорите от "Бабино" излязоха от рудника, но запазват стачна готовност

Снощи до 19.30 ч. бяхме в Бобов дол и затова настоявахме комисията по енергетика да заседава, каза Бойчев. Големият въпрос е каква е перспективата пред тези хора, става въпрос за бъдещето на минното производство и оттам за бъдещето на ТЕЦ-а в Бобов дол, това са четири-пет хиляди работни места, коментира Бойчев.

За всичко това ми се иска да намерим решение и поне аз и колегите няма да си позволим да спекулираме политически, тъй като видях с очите си за каква трагедия става дума, добави той.

Борисов разпореди отнемане на концесията за добив от участък "Бабино"

Относно обвиненията на ГЕРБ, че мините са били продадени за един лев, Жельо Бойчев коментира, че ако е имало такова нещо, трябва да се носи отговорност. Няма никой да прикрива когото и да е от хората, които са направили едно или друго, добави той.

Според Бойчев, ако минното производство в този регион бъде затворено, тези няколко населени места ще се обезличат.

Източник: БТА