За първи път в България в Кърджали стартира обучение на парамедици по европрограма
За първи път в България в Кърджали стартира обучение на парамедици по европрограма / netinfo

Обучението за парамедици на първата в България група от 14 млади хора до 29 години стартира днес в Кърджали. Те ще бъдат обучавани от Центъра за професионално обучение към КНСБ. Това съобщи на пресконференция директорът на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Атанас Митков.

Той уточни, че бъдещите парамедици са от цялата област Кърджали - от областния център бъдещите парамедици са трима, от Крумовград - трима, от Кирково - двама, от Джебел - един, от Ардино - двама и от Момчилград - един.

По думите на д-р Митков финансирането на програмата по ОП "Развитие на човешките ресурси" предвижда обучението на 35 парамедици, но това може да стане само при положение, че има кандидати за тази нова за България професия. Според  ръководителят на проекта причината на липсата на кандидати на този етап е в липсата на достатъчно информация за нея, защото размера на заплащането на бъдещите парамедици можело да удовлетвори претенциите на младите хора, особено онези останали без работа.

Програмата предвижда след 6-месечното обучение шестима от парамедиците да бъдат назначени в Спешното отделение на многопрофилната болница в Кърджали, а останалите в Центъра за спешна помощ, първоначално за срок от 6 месеца. След това след вътрешно преструктуриране било възможно да бъдат назначени и на постоянни договори. 

Д-р Митков подчерта,че парамедиците ще бъдат обучавани да правят превръзки, да поставят шини и да шофират линейки. Затова се изисква и валидна шофьорска книжка.