Антони Тренчев: БСП да каже откъде ще вземе парите за увеличаване на пенсиите
Антони Тренчев: БСП да каже откъде ще вземе парите за увеличаване на пенсиите / БГНЕС, архив

Всички в РБ също искаме увеличение на пенсиите на българските граждани, но който от ПФ и БСП предлага по телевизията минималната пенсия да стане 300 лева, да каже публично откъде ще вземе парите - от заплатите на учителите, от парите за Спешна помощ и здравеопазване или от парите за отбрана и опазване на границите.

Възможни са популистки упражнения с бюджет 2017, предупреди Горанов

Това каза пред БНТ тази сутрин Антони Тренчев, народен представител от РБ, съобщиха от пресофиса на "Движение България на гражданите". Никакви патриоти не са хора, които искат едва 300 милиона лева, вместо 3-4 милиарда, за увеличение на пенсиите, каза още той. Според думите му пред НС има ясна алтернатива - един изпълним, десен и реалистичен бюджет, предложен от МФ, срещу социалистически и популистки екзотики, които се предлагат от БСП, АБВ и, за съжаление, според него, от ПФ, които са част от подкрепящото мнозинство. По думите му е тежък популизъм екзекуторът на българските банки Румен Гечев, председателят на БСП Нинова или Радан Кънев през статуси във ФБ да предлагат нов бюджет или екзотики като отпадане на плоския данък.

Министерски съвет прие увеличението на пенсиите с 2,4%

РБ като отговорен и коректен партньор, ще подкрепи бюджета за 2017 година, защото залага на ясни десни приоритети за реформи - 230 милиона лева повече за по-качествено образование, над 800 милиона лева повече за превъоръжаване и опазване на границите и над 300 милиона лева повече за здравеопазването на всички българи, каза Тренчев. Той посочи, че сега се залага на увеличение на минималната работна заплата, защото има преизпълнение на приходната част на бюджета, но беше скептик, че при ляво управление, такова преизпълнение ще е възможно.

По-богати или по-бедни ще сме през 2017-а?

Гръбнакът на българската икономика е малкият и среден бизнес и именно той трябва да се стимулира, за да са налице предпоставките за по-високи доходи, посочи още Тренчев. На въпрос за данните от вчера, че България има ръст на БВП от 3,5 %, той отговори, че страната има да наваксва загубите от кражбите на века, свързани с КТБ и „Белене". По някои от реформите вече има видими резултати и ръстът го показва, по други темпото трябва да се ускори, но това вече ще е задача на други хора, обясни Тренчев.

Той разкритикува БСП и ДПС, че още не са обявили позициите са за Бюджет 2017 г., а тичат по кулоарите и търгуват следизборно. По отношение на желанието на БСП да се премахне плоският данък, трябва да се има предвид, че целият български бизнес, стратегиите ни за привличане на инвестиции, икономиката ни, която бележи ръст на БВП, се базира на 10 % плосък данък. Популизъм и много безотговорно е да се флиртува с това предимство на държавата ни, каза още Тренчев, като подчерта, че за РБ, е по-важно да се осигури спокойствие и предвидимост за бизнеса и гражданите, за личната им сигурност. А за БСП и ДПС бе категоричен, че те не могат да управляват почтено публични финанси и това хората го знаят.