Невръстните булки на Турция: Детство, което завършва с брак
Невръстните булки на Турция: Детство, което завършва с брак / ThinkStock/Getty Images

Случката е отпреди години и звучи невероятно. Мюлевер Йолмез е дете-булка. Омъжват я насила, когато е едва 14 годишна. В този брак тя замества кака си. Младоженецът връща сестра й на семейството, защото "уж" не била девствена. И иска малката Мюлевер.

"Първата нощ в спалнята постоянно си мислех какво ли ще стане, ако ме сполети съдбата на сестра ми. Не смеех да мръдна. Повтаряха ми, че ще свикна. Но как изобщо човек може да свикне с това, което ми се случи", разказва Мюлевер.

Ван, родният град на Йолмез, се намира на турско-иракската граница, в един от най-бедните региони в Турция. Почти всяка втора жена се омъжва преди да е навършила 18 години, а всяка трета булка вижда младоженеца за първи път на самата сватба.

Нова Турция: изваждайте забрадките!

Когато гражданският брак е невъзможен поради възрастта на булката, винаги ще се намери ислямски духовник, който да извърши бракосъчетанието. За подобно деяние законът предвижда на хартия 6 месеца затвор.

Наскоро в турския парламент бе внесен проектозакон, който декриминализира сексуалните посегателства срещу непълнолетни, в случай че те са били извършени "без насилие, заплахи и каквато и да било форма на принуда" и при условие че извършителят се е оженил за жертвата си.

Жено, ти да мълчиш!

След масирана международна критика обаче управляващата в Турция "Партия на справедливостта и развитието" се видя принудена да изтегли оспорваната поправка в Наказателния кодекс. Тя бе върната за преразглеждане от съответната комисия, както стана ясно от думите на министър-председателя Бинали Йълдъръм. Той допълни, че поправката в закона ще бъде разгледана в парламента заедно с опозицията и други обществени групи.
Според правителството, поправката в закона трябвало да разреши правните проблеми с детските бракове. Министърът на правосъдието Бекир Боздаг заяви, че в Турция браковете с непълнолетни "за съжаление са реалност". "Когато от брака се роди дете и лекарят информира прокуратурата, съпругът попада задълго в затвора", обясни още Боздаг и добави, че така семейството изпадало в затруднения.

Ердоган: Семейното планиране и контрацепцията не са за мюсюлманите

Поправката в Наказателния кодекс, която днес бе върната за преразглеждане, предизвика масови протести. 730 000 души подписаха онлайн-петиция срещу нея, а хиляди излязоха през уикенда на протест.

Искат ли турските жени да си знаят мястото?

Минималната възраст за сключване на брак в Турция е 18 години. Със съгласието на родителите брак може да бъде сключен и от 17-годишни. В специални случаи се разрешават и бракосъчетания на 16-годишна възраст - но само със съдебно решение. Много често обаче в Турция се сключват и бракове с момичета под тази възраст. Особено в източната част на страната.