Техеран: Бебета за по 50 евро
Техеран: Бебета за по 50 евро / Gulliver/Getty Images

Все повече млади жени в Техеран продават своите новородени бебета за по няколко евро - някои от майките са наркозависими, други - отчаяни от мизерията, от която не виждат изход.

По улиците на Техеран може да се купи почти всичко: алкохол, наркотици, здрав бъбрек и дори ... бебе. "Не е новост, че по улиците на Техеран се продават бебета. Лошото е, че тази тенденция се засилва. Отчаяни хора продават не само органи, но и децата си", казва 32-годишната активистка Шива Назар Ахари в разговор с Дойче Веле. Шива живее в Техеран и от 10 години защитава правата на жените и бездомните деца. През последните месеци тази тема все повече занимава иранското общество: "В социалните медии могат да се видят разкази за продадени бебета и дори техни снимки", казва тя.

Историята на децата, продадени за по десетина долара

Заместник-директорът на държавната благотворителна организация Хабиболлах Масуди Фарид заявява, че с темата се занимават не само социалните медии, но и сериозните вестници в Иран: "В цялата страна има родители, които продават своите деца. Но в последно време продажбите са се увеличили значително", казва той. Фарид допълва, че една от причините за това е нарастването на консумацията на дроги сред майките.

Младите бойци на халифата: Учеха ни как да режем глави на неверници

Пазарът за кърмачета е около болниците

Наркозависими и бездомни майки, както и проститутки продават новородените си деца веднага след раждането - обикновено в околностите на болниците в Техеран, казва градската съветничка Фатемех Данешвар. Тя познава и цените. Организирани банди купуват новородените деца на цени между 25 и 50 евро и после ги използват, за да просят с тях, будейки у хората съжаление. "Често кърмачетата са заразени с вируса на СПИН - за съжаление, голяма част от тях няма да живеят дълго", казва още Фатемех Данешвар. Тя призовава гражданите на града да не дават пари на просяци с малки деца и да информират властите. Да се последва този съвет не е съвсем лесно, тъй като просекините с бебета на ръце са навсякъде из града.Като голям икономически център, Техеран привлича много хора от бедните региони на Иран, които си търсят работа. Много от новодошлите обаче бързо се разочароват, защото иранската икономика е в застой от години. Не се сбъднаха и надеждите, че след отмяната на санкциите, ще последва бърз икономически разцвет. Все пак през октомври тази година износът на петрол беше три пъти по-голям, отколкото през октомври 2015 година.

70% от жените - без работа

Нови статистически данни показват колко драматично е положението особено на младите хора. Страната би трябвало да осигурява всяка година по 1,2 милиона нови работни места, за да поеме завършващите училище младежи. Особено тежка е ситуацията на жените. В някои части на страната 70 процента от тях са безработни. Тези, които се отправят към Техеран и не си намерят работа, започват да просят, да проституират или влизат в бизнеса с наркотици.

"Ислямска държава" продава робини и деца за по 10 долара

Въпреки смъртното наказание, търговията с наркотици е процъфтяващ бизнес в Иран. По данни на иранския "Щаб за борба срещу наркотиците", по 100 души дневно започват да употребяват дроги, близо 70% от тях стават нарокозависими. Според официалните данни, в Иран /с население 80 милиона души/ има около 3 милиона наркомани. Девет процента от тях са жени. През последните десет години делът на жените, зависими от наркотици, се е удвоил. Те употребяват най-вече метамфетамин, познат като "Кристъл мет". След опиума, това е най-предпочитаният наркотик в Иран."Не всяка майка или семейство, които предлагат детето си за продан, са наркомани. Много семейства живеят в огромна мизерия. Те са отчаяни и продават децата си с надеждата, че тяхното дете ще има по-добро бъдеще. Децата обаче често попадат в ръцете на организирани банди, които ги принуждават да просят или да проституират", подчертава Махуд Лотви от неправителствената организация "За детските права".

Ислямистите имат ненормално отношение към тялото и жената

Недоверие към неправителствените организации

Шива Назар Ахари твърди, че властите не могат да се справят сами с проблема. Иранските власти от своя страна не желаят да си сътрудничат с активисти като Шива, които се застъпват за правата на жените и децата-просяци. Самата Шива е била арестувана многократно. През 2010 година тя е лежала в затвора почти цяла година заради "разпространяване на пропаганда срещу системата". Властите не ѝ разрешават да завърши и следването си. Въпреки това Шива не се предава. Тя помага на неправителствени организации, които се грижат за изпадналите хора в най-бедните квартали на Техеран.