Кристина Сидорова: Народът иска нови политически лидери и нови лица
Кристина Сидорова: Народът иска нови политически лидери и нови лица / Dariknews.bg, архив

По време на разширеното заседание на НС на БСП, освен членовете на НС, участваха председателите на общински и областни съвети на левицата и кметове, избрани с листата на БСП. Това разказва в интервю за вестник "100 вести" Кристина Сидорова, общински председател на БСП в Габрово.

Акценти от този разговор:

"Първото решение беше свързано с подкрепа за използването на смесена избирателна система с мажоритарен избор, според което апелираме държавните институции, научните и обществени организации да се включат в обсъждането и разработването именно на такава избирателна система.

Призоваваме политическите сили за разумно и отговорно отношение при промяната на избирателната система. Освен това беше взето решение за внасяне от страна на БСП на декларация в Народното събрание, основана именно на изразената по време на разширения национален съвет позиция, и да потърси подкрепа от други парламентарни групи за използването както на мажоритарен, така и на пропорционален вот.

Лично аз считам, че към момента обществото ни не е готово за използването на чисто мажоритарната система по време на избори.

Ние сме длъжни да се съобразим с вота на българите, който по категоричен начин показа необходимост от промяна. Така че за всички, занимаващи се с политика, е ясно, че народът не харесва политическата обстановка в момента. Че системата, която 27 години вече е в България, не е най-добрата и че искат смяна на политическите лица. Показаха го и с вота за президент. Народът иска нови политически лидери и нови лица".