В Русия тъгуват за Съветския съюз, но все по-малко искат да бъде възстановен
В Русия тъгуват за Съветския съюз, но все по-малко искат да бъде възстановен / ThinkStock/Getty Images

Не са много държавите, които могат ясно да посочат своята рождена и смъртна дата, пише "Росийская газета" във връзка с четвъртвековната годишнина от разпадането на Съветския съюз през декември 1991 г. "Кратък живот, по-кратък дори от средния човешки живот - ако продължим тази аналогия", констатира вестникът.

Над половината граждани на Русия, 56 на сто, съжаляват за разпадането на СССР, сочат данни от допитване на центъра "Левада", цитирани в московския официоз.

Путин: Русия не възнамерява да създава империя

В общи линии населението подкрепя днешните форми на интеграция в постсъветското пространство. 21 процента от анкетираните смятат за оптимален формата на ОНД в нейния сегашен вид, 25 на сто биха желали по-тесни обединения на доброволна основа, включващи по няколко страни, вероятно от рода на Евразийския икономически съюз между Русия, Беларус, Казахстан, Армения и Киргизстан, пояснява изданието.

Други 21 процента се обявяват за по-тясно обединение на всички бивши съветски републики по модела на ЕС. Едва 13 на сто подкрепят съществуването им като независими държави, добавя "Росийская газета".

Русия не господства над моретата, но знае как да предизвиква вълнения

"Съветският съюз си остава фактор в обществения живот и политиката (на Русия)", отбелязва "Ведомости" в редакционен коментар. "Някак си излиза, че за мнозина това и днес е най-главното приключение в живота".

Според руските граждани човешкият фактор е изиграл по-голяма роля в разпадането на СССР от колапса на съветската икономика. Нещо повече, с течение на времето социолозите получават все по-добри отзиви за икономиката от съветско време, пише всекидневникът.

„Вашингтон Пост": Не забравяйте, че СССР спаси света от Хитлер

По думите на Алексей Гражданкин от "Левада" хората в Русия тъгуват по идеализираното съветско минало. Силата на тази носталгия зависи от възрастта им - за разпадането на СССР съжаляват 83 на сто от хората над 55, 63 процента на възраст между 40 и 54 и 40 на сто от ненавършилите 40 години.

Хората искат да се върнат в "изгубения рай", където имаше относително равенство, гарантирана работа, редовно изплащани заплати и сигурност в утрешния ден, казва Гражданкин.

Любовта към Русия- неподвластна на политическата конюнктура

Впрочем, изтъква "Ведомости", жителите на Русия постепенно губят интерес към идеята за възстановяване на Съветския съюз. Днес я подкрепят само 12 на сто от руснаците срещу 30 процента през 2001 г.

Източник: БТА