Ангела Меркел - последният защитник на свободния Запад
Ангела Меркел - последният защитник на свободния Запад / БГНЕС

Ангела Меркел беше преизбрана за девети път за лидер на Християндемократическия съюз. На конгреса на партията тя беше подкрепена от 89,5% от делегатите. По този повод Ви припомняме нейния път в политиката. В продължение на години не беше никак трудно да опишем политическата кариера на Ангела Меркел. Тези думи бяха достатъчни: една невероятна история на успеха.

Преизбраха Меркел за лидер на Християндемократическия съюз

Пътят към върха

Ангела Меркел влиза в политиката относително късно. На 35 години тя става заместник-говорител на последния премиер на ГДР Лотар де Мезиер, а само няколко години по-късно, през 1994, получава поста министър на околната среда и ядрената сигурност в правителството на Хелмут Кол. Когато през 1998 Кол губи парламентарните избори, Меркел запазва хладнокръвие и съзира шанса да укрепи собствените си позиции. През април 2000 година е избрана за председател на ХДС, а през 2005 година води партията си в предизборната кампания за парламентарните избори. Оттогава насам Меркел държи изпълнителната власт. При това без да вдига много шум около себе си. Точно обратното дори - хладният ѝ стил въздейства успокояващо, а личният ѝ живот е лишен от всякакъв блясък: живее скромно, обича да готви, а когато е в почивка, ходи на походи.През 2013 година, по време на предизборен телевизионен дебат с кандидата на социалдемократите Пеер Щайнбрюк, Меркел бе помолена да отправи едно последно послание към германските избиратели. "Те ме познават", каза тогава канцлерката и за пореден път си спечели симпатиите на германците. Защото създаде усещането, че под нейно ръководство Германия може да разчита на сигурност, стабилност, приемственост.

Вижте кои са четирите определящи момента от 11-годишното управление на Меркел

Но тогава светът беше друг: още я нямаше бежанската вълна, още го нямаше решението за Брекзит, а американският президент не се казваше Доналд Тръмп. Днес живеем в неспокойни времена - и трудните партньори стават все повече. Дълго време Меркел успяваше да се изправи смело срещу руския президент Путин, но тогава тя все още се радваше на огромна популярност не само в Германия, а и в цяла Европа. Днес, както добре знаем, Меркел вече не среща само одобрение. От това се възползва турският президент Ердоган, възползват се и лидерите на някои европейски държави, които довчера се надпреварваха да ухажват Германия. Дали на фона на всичко това Меркел ще успее да се покаже като "последния защитник на свободния Запад", както я нарече "Ню Йорк Таймс" след избора на Тръмп за президент на САЩ?

Защо ЕС не може без Меркел?

Канцлерка за четвърти път?

Що се отнася до репутацията ѝ в самата Германия, Меркел вече събира значително повече подкрепа, отколкото в месеците след началото на бежанската криза. Според най-новите допитвания до общественото мнение, 55 процента от германците биха искали Меркел да остане на власт и след изборите през 2017 година. Ако догодина стане канцлерка за четвърти път, Меркел има шанс да "настигне" предшествениците си Конрад Аденауер и Хелмут Кол. Съоснователят на ХДС Аденауер беше канцлер в продължение на 14 години, а Хелмут Кол се задържа на върха цели 16 години.