Изнасилвач на дете обжалва присъдата си на втора инстанция, разпитаха пострадалата в „Синя стая“
Изнасилвач на дете обжалва присъдата си на втора инстанция, разпитаха пострадалата в „Синя стая“ / Радка Минчева, архив

На въззивен контрол пред Варненския апелативен съд днес бе 15-годишна присъда на Окръжен съд Разград, произнесена спрямо Левент Кирилов – съобщават от Апелативен съд-Варна. Мъжът е признат за виновен в това, че през периода от м. юни – до 25 ноември 2015 г. в с. Дянково, в с. Каменар и в с. Студенец, обл. Разградска, в условията на продължавано престъпление изнасилвал момиче, ненавършило 14-години, като го принуждавал към това със сила и заплахи. Първата съдебна инстанция е присъдила  15 000 лева обезщетение, което подсъдимият трябва да заплати на пострадалото дете.

Пресслужбата на Апелативен съд - Варна припомня, че Кирилов е в ареста от края на м. ноември миналата година след поредното посегателство над детето и над майка му, която е негова сестра. Подсъдимият атакувал с бой беззащитната си жертва и майка й, обиждал ги, заплашвал и ги удрял с нож. Те избягали и потърсили защита при роднини. След това станали известни и посегателствата му с непълнолетното момиче, което е освидетелствано от медици.

Както в хода на разследването, така и първата съдебна инстанция са събрали голямо количество прецизни доказателства чрез свидетелски разкази, в т.ч. и на пострадалото дете, чрез три комплексни съдебно-психиатрични и психологически експертизи, съдебномедицинска и комплексна експертиза – припомнят от Апелативен съд-Варна. Вещите лица са установили известен интелектуален дефицит у детето, но са намерили физически следи от извършени съвкупления и опит за такова.

Към целия обем от събрания доказателствен материал днес Варненският апелативен съд прибави и разпит на пострадалото дете, организиран в специализираната „Синя стая“ за щадящо изслушване на малолетни и непълнолетни лица, пострадали или жертви на престъпления. В помощ на детето бе специално обучен и подготвен за такъв род дейност психолог. Веднага след приключване на изнесеното в Синята стая съдебно заседание, делото продължи в съдебна зала с пледоариите на обвинението и на защитата на подсъдимия.

Прокуратурата е категорична, че анализът на събрания доказателствен материал, в т.ч. и днешните показания на детето по несъмнен начин установяват престъпното деяние. Безспорно според обвинението е било цялостното агресивно поведение на Левент, който е доминирал над своите близки със заплахи, побои и чрез всяване на страх. Насилието над детето, заплашвано дори с духове, е продължило близо 6 месеца в трите селища, в които семейството е живяло – в с. Дянково, в с. Каменар и в с. Студенец, обл. Разградска. Насилваното дете е изпитвало страх, срам, гняв, тревожност и безсилие.

Както за представителя на Апелативна прокуратура, така и за особения представител на пострадалото дете, престъпното деяние е установено и доказано по безспорен начин, а 15 годишната присъда е справедлива.

Друга бе позицията на защитата на подсъдимия, според когото обвинението не е доказано по несъмнен начин, а били допуснати и множество процесуални нарушения. Левент Кирилов настоява да бъде оправдан изцяло.

Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в 30-дневен срок.