Над 130 човека участваха в информационните срещи на ОИЦ
Над 130 човека участваха в информационните срещи на ОИЦ / netinfo

Над 130 човека участваха в информационните срещи на тема „Актуални процедури за безвъзмездна финансова помощ и Индиативна годишна работна програма на европрограмите за 2017 г.”. Това съобщиха от Областния информационен център в Разград.

Събитията са проведени между 30 ноември и 9 декември в седемте общински центъра, били са посетени от представители на местните и регионални власти, кметове на населени места, образователни, културни и социални структури, неправителствения сектор, микро и малки фирми, подпомагащи бизнеса организации, земеделски производители, граждани и медии.

Присъстващите са се запознали с актуалните възможности за кандидатстване с проекти по приложимите за Лудогорието процедури за безвъзмездна финансова помощ до края на т. г., а също и с предстоящите, съгласно индикативните годишни работни програми за 2017 г. на програмите „Развитие на човешките ресурси” (ОПРЧР), „Иновации и конкурентоспособност” (ОПИК), „Региони в растеж” (ОПРР), „Наука и образование за интелигентен растеж” (ОПНОИР) и Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

Във всички общини има интерес от страна на местните власти, доставчици на социални услуги и неправителствения сектор към активната за кандидатстване процедура по ОПРЧР „Развитие на социалното предприемачество”. Въпреки споделените на срещите трудности, по процедурата се подготвят проектни предложения.

Традиционно повишен интерес от страна на представителите на бизнеса се наблюдава към процедурите по ОПРЧР „Обучения и заетост за младите хора” и „Обучения и заетост”  за безработни лица на възраст над 29 г. В една от срещите бе споделен положителен опит от назначаването на млад човек в микро-фирма по първия модул на процедурата „Обучения и заетост за младите хора”, който вече е станал пълноправен член фирмения екип.

Земеделските производители от малките общини в областта очакват обявяването на мерките 2.1.2 „Консултантски услуги за малки земеделски стопани” и 2.1.1 „Консултантски услуги за земеделски и горски стопани” по Програмата за развитие на селските райони, които според тях ще са удачни при изготвянето на проекти.

Най-голям интерес от страна на производителите е заявен към мерките  4.1.2. „Инвестиции в земеделски стопанства по Тематична подпрограма за развитие на малки стопанства”, 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти” и 6.1 „Създаване на стопанства на млади фермери”. Очаква се и отварянето на мярката 6.4.1. „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности”, която ще разкрие нови работни места.

Местните власти, неправителствения сектор и читалищата се подготвят за кандидатстване и по мерките 7.2 „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура” и 7.6 „Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване на културното и природното наследство на селата” по ПРСР.