Областният лидер на АБВ Милко Пенчев: Партията има нужда от нови лица
Областният лидер на АБВ Милко Пенчев: Партията има нужда от нови лица / Дарик Добрич - архив

Промяната в ръководството на партия АБВ е даже закъсняла. Това мнение сподели в студиото на Дарик областният лидер на формацията Милко Пенчев. „ Партията имаше нужда от нови лица и нов лидер. Въпреки някои насадени мнения, че АБВ е лидерска партия и с напускането на Георги Първанов тя ще се разпадне, смятам, че бъдещето ще опровергае подобни изказвания” – посочи Пенчев. Той припомни, че новоизбраният Изпълнителен съвет на АБВ е в състав – Трендафил Величков, бивш Областен управител на Пазарджик, Мариана Тодорова – зам.председател на Парламентарната група на АБВ в 43-то народно събрание, доц.Христо Михайлов – бивш кандидат за народен представител от Добрички многомандатен избирателен район, досегашен член на Изпълнителния съвет, отговарящ за секторните политики и Марин Киров – доктор по конституционно право.

Изборът на нов председател на партията  е бил съпроводен с предварителни събрания по общини и области, като от всяка организация е имало номинации за поста, разказа Пенчев. Област Добрич е номинирала  за председател на партията Ивайло Калфин, който е сред оттеглилите се от досегашното ръководство заедно с Георги Първанов.

„Константин Проданов е напълно непознато лице за мен. Фактът, че той не е избран с единодушие от 100% показва, че има колебание относно неговата кандидатура. Предстои в рамките на следващата седмица да проведем среща с него, за да се запознаем с визията и очакванията му за развитието на партията” – сподели още Областният лидер на АБВ. Той разказа, че новото ръководство на партията предвижда да се провежда дебат и онлайн, с възможност за допитване  до по-голяма аудитория и вземане на  решения от по-голям кръг от хора. В момента от АБВ  работят  по  електронна платформа, която ще даде възможност за дебатиране на важни за партията въпроси в електронното пространство.  Вече е създаден  екип от хора, които ще работят за този процес.

„Смятаме, че участието ни за година и половина  в управлението на ГЕРБ ни донесе по-скоро негативи, отколкото позитиви. Това беше и една от причините да напуснем това управление” – коментира още Милко Пенчев. Той информира, че в най-скоро време ще се проведе областна конференция или разширено заседание на Областния съвет, на които ще бъдат обсъдени евентуални коалиционни политики във връзка с предстоящите избори.

„Имаме горчивия опит от съвместната ни работа с БСП на президентските избори. В момента се водят разговори за коалиране за предстоящите парламентарни избори с Движение 21 на Татяна Дончева и с други политически формации в център – ляво. До дни ще бъде известно с кого ще се явим на изборите” – подчерта Пенчев. Той цитира резултатите от анкета, направена сред членовете на БСП малко преди президентските избори и която не е била оповестявана публично. Според анкетата  около 70% от членовете и симпатизантите на БСП са пожелали да работят  по президентската кампания заедно с АБВ. „Един такъв резултат показва, че решенията са взети на друго ниво на общуване  и може би трябва  да измине още време, за да сближим позициите си” – коментира партийният водач.

 

Чисто аритметически шансовете на АБВ са за влизане в следващия парламент, смята още Милко Пенчев. „ От значение е избирателната активност, от която може да бъде повлиян броят на гласовете. Това, което ме притеснява е, че младите категорично отказват да участват в изборите. Там трябва да насочим усилията си и да работим в тази посока” – заяви Пенчев. Той отказа да коментира на този етап дали името му ще бъде включено в листата с кандидати за народни представители с думите „Прекалено рано е. Има доста въпроси, на които аз не съм получил отговори от ръководството на партията, за да мога да преценя дали ще участвам в тези избори”.