Въвеждат тримесечна винетка за леките коли
Въвеждат тримесечна винетка за леките коли / БГНЕС, Архив

 

От следващата година ще има и тримесечна винетка за леките коли. Това реши парламентът, като прие окончателно промени в Закона за пътищата. Така вече ще има годишна, тримесечна, месечна и седмична винетка за леките коли.

Вносителят на промяната - депутатът от РБ Петър Славов, изрази пред Дарик задоволството си от това, че тя е приета окончателно от депутати. Другата корекция, която народните представители одобриха, е стикерите да бъдат валидни, считано от деня на купуването им, като по този начин годишният стикер ще важи 365 дни от датата на покупката, обясни Славов.

Дневна винетка за леки автомобили няма да има

"И двете неща бяха приети, минаха окончателно, така че много се радвам, че успяхме да реализираме това добро предложение. Убедени сме, че тримесечната винетка, освен че ще е полезна за хората, ще е полезна за сънародниците ни от чужбина, които идват у нас през летния сезон и подкарват автомобилите си по родните пътища; ще е полезна и за тези наши сънародници, които през зимата не излизат от населеното място, където живеят, а през лятото обработват лозе например или пък отиват на почивка в друго населено място с колата си и само тогава им е нужен автомобил", каза Славов. Той посочи, че така би било справедливо и коректно и хората няма да плащат за нещо, което не са ползвали.

През пролетта депутатите поискаха винетки за ден и за тримесечие (ВИДЕО)

По думите му от въвеждането на мярката ще се увеличат приходите в пътната агенция от винетни стикери, защото много хора, които не си купуват винетка, тъй като смятат, че е несправедливо да си купят например годишен стикер и да карат два месеца в годината, вече ще си купуват винетка. На практика ще се изсветли една не малка част от сивия сектор, каза Славов.

Шофьорите ще плащат компенсаторна такса, ако карат без винетка

Той посочи, че по настояване на пътната агенция промените влизат в сила от следващата година, тоест от 1 януари 2018 година.