ВиК: Възстановяването на хидрофорните станции във високите блокове ще подобри водоснабдяването
ВиК: Възстановяването на хидрофорните станции във високите блокове ще подобри водоснабдяването / Дарик Добрич

До 3 месеца в Добрич трябва да бъдат обособени 18 ВиК-зони за независимо водоснабдяване, които ще подобрят притока към всички части на града, а при авария ще се спира водата само в определената зона. Това стана ясно на брифинг на шефа на ВиК-Добрич Петър Калчев. 5 от тези зони вече са изградени – в кв. Добротица, кв.Червената пръст, района на ВиК, Рилци и една зона в кв.Балик, където ще има общо 3. В същото време с възстановяването на хидрофорните станции във високите блокове в града ще се стабилизира налягането по високите етажи. Така Калчев отговори на настойчивите въпроси на медиите относно многобройните сигнали на граждани от различни части на Добрич за слабо налягане или въобще липса на вода, особено на последните етажи.

Физическите загуби на вода в момента са 80% при 86% през март т.г. Намалението е резултат от Програмата за спешни мерки за повишаване ефективността на работата на ВиК, която Петър Калчев провежда във водното дружество, откакто е на поста. Впоследствие при подмяната на основните водопроводи, загубите ще бъдат 45-50%, което според Калчев ще е голям успех.

Един от начините за намаляване на загубите е да се снижи налягането в тръбопроводната мрежа, защото тя е амортизирана, не издържа на високо налягане и се получават много аварии. Проблемът с ниското налягане ще отпадне след зонирането на града, заяви Калчев. Паралелно се работи по възстановяването на строените преди години и в момента разрушени и ограбени хидрофорни станции в Балик, Дружба, Реджията, Албените и др., където хората страдат от много време. Те ще имат вода, обеща Калчев. Така например до месец  ще бъдат възстановени хидрофорните станции на Албените и там водоподаването ще се нормализира.

Цената на водата ще се вдигне най-вероятно с 5% заради поскъпването на тока, каза още Калчев.  Така добричлии ще плащат около 3.10 лв. при сегашните 3 лева. Очаква се това да стане факт към средата на 2016 година.

33 милиона лева са дълговете на ВиК към момента, като повечето редовно се обслужват. Само за последния дълг от 6 млн.лева към Басейнова дирекция все още няма решение за погасяване. Вземанията от длъжници са около 5 млн.лева, но половината от тях са несъбираеми. Калчев посочи, че след предстоящото преобразуване на ВиК в ООД финансовите показатели на дружеството ще се подобрят.

Държавата и ВиК-Бургас ще бъдат съдружници във ВиК-Добрич

Инж.Калчев представи пред журналистите редица дейности от програмата си, които вече са довели и ще доведат и в бъдеще до намаляване на разходите на ВиК и до подобряване на състоянието на дружеството. Намаляването на харчовете за ел.енергия се постигат например с проучване и възстановяване на стари водоизточници в района, тъй като магистралният водопровод Шабла-Добрич е много скъп. При него се изразходват 2 киловатчаса ток за доставка на 1 куб.метър вода. С увеличения капацитет на ПС Минково и с разработването на ПС Приморци, ПС Батово 2, ПС Оброчище, ПС Алмалии и др. разходите за ел.енергия ще спаднат двойно, посочи Калчев.