Защо Сесилия Саркози не придружава съпруга си в България
Защо Сесилия Саркози не придружава съпруга си в България / netinfo

Вестник "Либерасион" пише, че полемиката за условията за освобождаването на български медицински сестри и палестинския лекар в Либия и предстоящото създаване на парламентарна анкетна комисия са разубедили съпругата на френския президент Никола Саркози да го придружи при посещението му в България.

Френският ежедневник отбелязва, че Сесилия Саркози е била чакана с нетърпение в нашата страна от властите и от освободените медици.

Съпругата на президента остава тема табу в Елисейския дворец не само заради либийския случай, пише "Либерасион". Като изключим съветничката й за връзки с обществеността, всички сътрудници на президента свеждат очи, още щом чуят името на Сесилия, обяснява изданието.

"Не я виждаме", "Тя минава като вихър", заявяват най-смелите от тях. Един разкрива, че съпругата на президента действа чрез sms-и и съобщения по лаптопа. Говорителят на Елисейския дворец Давид Мартинон твърди, че Сесилия се занимава само с частни, но не и с политически въпроси.

В най-близкото обкръжение на държавния глава всички се стремят да поддържат добри отношения с нея и да са в течение с добрите и лошите моменти на президентската двойка, отбелязва "Либерасион". Вестникът припомня, че преди лятото хората от антуража на Сесилия Саркози са казвали, че тя ще поеме официална роля и функции в Елисейския дворец. Съпругата на президента обаче все още не го е направила.

"Либерасион" пише, че много френски и международни асоциации търсят помощта й, но тя не се е ангажирала със защитата на нито една кауза. Един от хората от близкото й обкръжение обяснява, че Сесилия не иска да бъде типична съпруга на държавен глава и да участва в официални, протоколни или прекалено рамкирани прояви, а да прави изненадващи ходове и да е оригинална.

Според източници от Елисейския дворец, ако се появят доказателства, че отвлечената през 2002 година кандидатка за президентския пост в Колумбия Ингрид Бетанкур, която има и френско гражданство, е жива, е много вероятно съпругата на президента да посети латиноамериканската държава, ако това може да е от полза.

"Либерасион" отбелязва, че Сесилия е готова да отиде в Колумбия, но не и да се яви пред парламентарната комисия, която ще разследва при какви условия са били освободени българските медици в Либия. Социалистът Пиер Московиси, който се надява да оглави комисията, заплашва, че комисията ще изслуша когото поиска. "Дори и Сесилия ли?", пита вестник "Либерасион".