Борисов взима оставката на Божидар Димитров в понеделник
Борисов взима оставката на Божидар Димитров в понеделник / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Бойко Борисов в "Годината" по Дарик
36328
Бойко Борисов в "Годината" по Дарик
Бойко Борисов в "Годината" по Дарик
Бойко Борисов в "Годината" по Дарик
  • Бойко Борисов в "Годината" по Дарик
  • Бойко Борисов в "Годината" по Дарик
  • Бойко Борисов в "Годината" по Дарик

Премиерът Бойко Борисов ще поиска още в понеделник оставката на министъра без портфейл Божидар Димитров заради агентурното му минало. Това обяви министър-председателят в предаването „Годината” на Дарик. След „осветяването” на няколко десетки български посланици, които са работили за бившата Държавна сигурност, Борисов поиска тяхното отзоваване и обяви, че е готов да се раздели и с министър Димитров. Сътрудничеството на сегашния министър без портфейл започва в началото на 70-те години на миналия век, като последователно Божидар Димитров се „подвизава" в Държавна сигурност под псевдонимите „Кардам”, „Тервел” и „Телериг”.

В същото време премиерът ще подготви още днес заедно с външния министър Николай Младенов специално писмо до президента Георги Първанов с искане за отзоваване на посланиците с досиета.

„Щом така спекулират, защото това е истинска спекулация..., защото предишното правителство на Министерски съвет са взели решение, пратили са го за съгласуване при Първанов и даже аз тогава реагирах много остро. И си спомням като отидох при Първанов и му казах: „Добре, бе, как в Лондон ще пратим Кючуков, който беше на Калфин дясната ръка, той как ще защитава интересите на нашето правителство? Защо ги скривате по посолствата?”.

„Ама вече не е удобно да ги отзовем, защото те вече са дали своите агремани, ще стане скандал, не е хубаво да тръгвате със скандал!” И ги подписахме... Но щом така ще спекулира с това, аз ще накарам сега външния министър за всички, които са с досиета да изпратим до президента предложение поименно да ги отзове! Включително и щом казва, ето, включително и нашите назначения ще ги отзова още в понеделник. Да бъде любезен да подпише тогава, щом ГЕРБ ги е пратил!”, каза още Борисов.

„С Алексей Петров повече съм се бил, отколкото съм си говорил през живота”, призна пред водещия Кирил Вълчев премиерът Борисов. Двамата с Петров дори били делили обща стая по време на състезания по карате в чужбина. За първи път той разказа историята на общата им фирма с обвинения за глава на „Октопод”-а бивш командос:

„Винаги сме били конкуренти, които са се уважавали обаче в спорта, защото той беше добър играч. Когато дойде демокрацията и федерацията вече излезе от МВР, трябваше да се търси финансиране. И тогава решихме да направим фирма, чрез която да се финансира федерацията. Само че още докато се създаваше тази фирма и я вписваха в регистъра, в зала „Емил Марков” беше..., така се скарахме, значи на бой беше работата в коридора на зала „Емил Марков” тогава с Алексей! Сега да не казвам и повече... Не е нужно да се коментира! Че не можахме после да се съберем да развалим фирмата! Всеки финансист може да провери, че тя не е направила нито една сделка, през нея нито един лев не е минал. Просто тя не се създаде. Винаги съм имал високо мнение за неговите качества - това, което службите ми доложиха и внесоха в съда, е страна, която аз никога не съм дори вярвал, че той може да притежава. И разочарованието ми е голямо от това, което прочетох за него!”.

Борисов остава на мнението си, че вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов трябва да е кандидатът на ГЕРБ за президент на изборите догодина. Той обаче уточни, че управляващата партия имала и други варианти, всичко зависело от това „как ще се движи правителството към май-юни”.

„Аз мисля, че на колегата Цветанов ще му приляга подобен пост. Знам и неговото мнение, че е редно аз да извървя целия път - главен секретар, кмет, премиер, президент, нали, като държавен глава, но това, което сме започнали, е толкова важно и не бих си позволил каквото и да е сътресение да причиня с една подобна кандидатура”, категоричен бе Борисов.

Борисов остави в Дарик удостоверен с подписа му списък с десет инфраструктурни проекта, които ще са факт до края на 2012 г.

Цялото интервю с министър-председателя Бойко Борисов четете ТУК