Либия обяви, че спира военните операции, бунтовниците отричат
Либия обяви, че спира военните операции, бунтовниците отричат / снимка: Reuters

Либийските власти обявиха незабавно прекратяване на огъня, за да бъдат защитени цивилните граждани, и обещаха да действат в съответствие с приетата резолюция на Съвета за сигурност на ООН. Това обяви либийският външен министър Муса Куса на пресконференция в Триполи, съобщиха световните агенции.

"Ние решихме незабавно да прекратим огъня и незабавно да спрем всички военни операции", заяви министърът. Той увери, че властите ще защитават цивилните граждани, всички чужденци и чуждестранни авоари в Либия, пише БТА. Куса заяви, че страната му като член на ООН "е принудена да приеме резолюцията на Съвета за сигурност".

"Изразяваме голяма тъга от налагането на забранена за полети зона над Либия, включително за гражданската авиация", каза Куса и добави, че Либия е отворена за диалог с опозиционните сили.

За либийските бунтовнически сили обявеното от режима на Муамар Кадафи прекратяване на огъня не е от значение, предаде Франс прес, като цитира бунтовническия командир Халифа Хефтир. Според него най-вероятно става дума за нов блъф на Кадафи, пише БТА.

"Не придаваме значение на спирането на огъня", заяви командирът. "Кадафи блъфира. Кадафи никога не казва истината. Целият свят знае, че Кадафи е лъжец. Той, неговите синове и неговото семейство, както и всички, които са с него, са лъжци", заяви Хефтир.

Говорителят на бунтовниците Абдел Басит Абу Мзейрик заяви, че Изтребители на либийските ВВС бомбардират градовете Зинтар и Рагуб в западната област Джебел ал Гарби, където преди два дни берберски племена се вдигнаха на бунт, предаде ИТАР-ТАСС.

По думите му продължават въздушните атаки и артилерийският обстрел срещу Мисурата - третия по големина град в Либия, чиито жители вече трета седмица са под обсадата на силите на режима. Мзейрик каза, че интензивността на огъня срещу Мисурата постоянно нараства и че градът ще бъде срутен до основи както съседния Зауия.

Бунтовническият говорител подчерта, че прекратяването на огъня и бойните действия, обявени от правителството в Триполи, на практика изобщо не се спазват. Диктаторът мами международната общност и се опитва да спечели време, за да преобърне ситуацията в своя полза, каза той.

Франция и Великобритания реагираха предпазливо на обявеното от правителството на Муамар Кадафи прекратяване на огъня, предаде Ройтерс.

"Трябва да сме много предпазливи. Той (Кадафи) сега започва да се страхува, но заплахата в Либия не се е променила", заяви говорителят на френското външно министерство Бернар Валеро. Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че Великобритания ще съди за Кадафи по действията му на място, пише БТА.

"Ще съдим за него по действията му, не по думите му. Абсолютно ясно е, че в резолюцията на Съвета за сигурност на ООН се казва, че той трябва да спре насилието над народа си. В противен случай може да последват всички необходими мерки, за да бъде накаран да спре. За това се договорихме снощи, за това се подготвяме и ще съдим за него по това, което прави", каза Камерън пред Би Би Си.

В четвъртък Съветът за сигурност на ООН прие с 10 гласа резолюция, разрешаваща употреба на военна сила срещу силите на либийския лидер Муамар Кадафи. При гласуването пет страни се въздържаха - Германия, Русия, Китай, Индия и Бразилия. В резолюцията се настоява за прекратяване на огъня и пълно спиране на насилието и всякакви нападения срещу цивилни. В противен случай се разрешава предприемане на "всички необходими мерки" за защита на цивилните и налагане на прекратяване на огъня на либийската армия. Предвижда се и забранена за полети зона, но се уточнява, че не става дума за военна окупация.