Муамар Кадафи е убит, погребват го на тайно място
Муамар Кадафи е убит, погребват го на тайно място / снимки: Reuters
Окончателен край на ерата Муамар Кадафи
46058
Окончателен край на ерата Муамар Кадафи
Окончателен край на ерата Муамар Кадафи
  • Окончателен край на ерата Муамар Кадафи
  • Окончателен край на ерата Муамар Кадафи

Фактическият премиер на Либия Махмуд Джибрил потвърди, че Муамар Кадафи е загинал, след като е бил пленен в Сирт, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс. "Очаквахме този момент отдавна. Муамар Кадафи е убит," заяви пред журналисти в Триполи Джибрил - вторият в йерархията на управляващия Преходен национален съвет.

"Потвърждаваме, че всички злини, заедно с Кадафи, изчезнаха от нашата обична страна. Мисля, че либийците трябва да осъзнаят, че е време да започнем да изграждаме нова Либия, с един народ, с едно бъдеще," каза Джибрил. Той добави, че според непотвърдени съобщения конвоят на сина на Кадафи Сейф ал Ислам е бил засечен близо до Сирт и сега бойците на ПНС го атакуват.

Джибрил освен това призова съседен Алжир да предаде на либийските власти членовете на семейството на Кадафи, които избягаха там през август. В Алжир са двама от синовете на Кадафи, дъщерята и съпругата му. Джибрил каза, че председателят на ПНС (де факто президент) Мустафа Абдул Джалил ще обяви най-късно утре, че цяла Либия е освободена.

Друг представител на ПНС, Абдула Берасали, заяви пред телевизия Скай нюз, че тялото на Муамар Кадафи е докарано в Мисрата. "Кадафи е мъртъв, съвсем мъртъв. Прострелян е в краката и главата," каза Берасали. Според телевизия Ал Джазира тялото на Кадафи е положено в джамия в Мисрата, докато според Ал Арабия то се намира в търговски център в града. Лекар от болница в Мисрата, в която по-рано днес е било докарано тялото на Кадафи, заяви пред Ал Джазира, че бившият либийски лидер е починал от смъртоносни огнестрелни рани в главата и стомаха.

Муамар Кадафи е бил убит в района на родния си град Сирт, потвърди представител на новите власти, цитиран от Франс прес. "Съобщаваме на света, че Кадафи бе убит", заяви официалният говорител на Преходния национален съвет (ПНС) Абдул Хафиз Гога. Той подчерта, че "това е исторически момент, това е краят на тиранията и диктатурата". "Кадафи си получи заслуженото", отбеляза говорителят на ПНС.

Телевизия Ал Арабия съобщи, че тялото на Кадафи е било докарано в Мисрата и тя е получила разрешение да снима трупа, предаде Ройтерс. Телевизията се позова на свой кореспондент. Ал Арабия и други телевизии излъчиха по-рано снимка на очевидно мъртъв мъж с окървавено лице, за която преходното правителство потвърди, че е на Кадафи.

Английската емисия на телевизия Ал Джазира излъчи "ексклузивни" кадри, които според нея ясно показват как либийски бунтовници влачат по улица тялото на Муамар Кадафи, предаде Ройтерс. На видеото се вижда полуголото тяло на бившия либийски диктатор. Ризата му е свалена, лицето му е окървавено, и отстрани на главата му има рана от куршум. До главата на Кадафи стърчат краката на униформен боец на преходното правителство.

Франс прес е получила снимка, на която се предполага, че се вижда ранения при пленяването Муамар Кадафи край Сирт. Тя е била направена с камерата на мобилен телефон. На снимката лицето и дрехите на Муамар Кадафи са в кръв. Ройтерс съобщи, че телевизионни канали са показали снимка с Кадафи - очевидно мъртъв, с окървавено лице.

Муамар Кадафи е убит погребват го на тайно място
netinfo

Министърът на информацията в ПНС Махмуд Шамам съобщи, че Кадафи е починал при атака на силите на ПНС, които разполагат с видео, което доказва думите му. За момента няма информация от независим източник.

Според телевизия "Ал Джазира" Кадафи е бил заловен в района на Сирт, когато автоколона, която напускала града, е била атакувана от натовски самолети. Според източник от силите на новата власт диктаторът се криел в дупка и крещял: "Не стреляйте, не стреляйте".

Мохамед Лейт, командир, който пристигнал от Мисрата в Сирт, каза по-рано за Франс прес, че е видял Кадафи с очите си. Сваленият лидер бил облечен в камуфлажни дрехи и с тюрбан на главата.

Муамар Кадафи е убит погребват го на тайно място
netinfo

Либийската телевизия "Свободна Либия" твърди, че заедно с Кадафи са били заловени бившият шеф на силите за сигурност Мансур Дау, Абдула Сануси, шеф на либийското разузнаване, и говорителят на Кадафи Муса Ибрахим. По време на атаката за залавянето на Кадафи е бил убит министърът на отбраната на бившия режим Абу Бакр Юнис.

Мутасим Кадафи, един от синовете на Муамар Кадафи, е бил открит мъртъв в Сирт, където днес бе убит баща му. Това съобщи за Франс прес Мохамед Лейт, командир на силите на новия режим в Сирт. "Открихме го мъртъв. Сложихме тялото му и това на министъра на отбраната от бившия режим Абу Бакр Юнис Джабер в линейка, която да ги откара до Мисрата", заяви Лейт. По-рано бе съобщено, че Мутасим е бил заловен в Сирт.

Смята се, че синът на Муамар Кадафи Сейф ал Ислам все още е на свобода в либийската пустиня, заяви член на Преходния национален съвет, след като представители на ПНС заявиха, че бившият либийски лидер е бил заловен и убит, съобщава Ройтерс. Сейф ал Ислам, който е издирван от Международния наказателен съд за престъпления срещу човечеството, последно се е намирал в района на Бани Уалид и се смята, че е в пустинята около града, заяви за телевизия "Ал Джазира" Абделмаджид Сейф ал Наср. "Но той ще бъде заловен скоро", допълни Сейф ал Наср.

Държавният департамент на САЩ заяви, че не може да потвърди залавянето или смъртта на Муамар Кадафи, предаде Франс прес, като се позова на неговата говорителка Виктория Нюланд. Високопоставени представители на правителството на президента Барак Обама, включително на министерството на отбраната, заявиха, че проверяват тези информации.

НАТО съобщи, че негови самолети са поразили днес два военни автомобила близо до родния град на Муамар Кадафи Сирт, но не потвърди информациите, че в колоната се е намирал Кадафи, предаде Ройтерс. Военният говорител на НАТО полковник Ролан Лавоа каза, че приблизително в 8.30 часа местно време днес самолети на НАТО са ударили два военни автомобила, които са били част от по-голяма колона, движеща се в покрайнините на Сирт. Машините извършвали военни операции и представлявали заплаха за цивилното население.

Сайтът на близката до сваления от власт през август бивш либийски лидер телевизия Ал Либия отрече той да е бил заловен или убит, предаде още АФП.От медията дори увериха, че Муамар Кадафи е в добро здраве. "Това са само слухове и това не е първият път, когато (новите либийски власти) прибягват до този род дезинформации", пише на сайта на телевизия Ал Либия. Близката до Кадафи медия обвинява новите управници, че по този начин искат да подкопаят духа на муджахидините.

Силите на либийския Преходен национален съвет съобщиха, че са превзели и последните позиции на верни на Муамар Кадафи бойци в родния му град Сирт и сега държат целия град, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. "Сирт е освободен. Тук няма вече сили на Кадафи", каза полковник Юнус ал Абдали, командващ операциите в източната половина на града. По думите му либийските сили преследват в момента бойците на Кадафи, които се опитват да избягат.

Муамар Кадафи е убит погребват го на тайно място
netinfo

Друг командир от фронтовата линия потвърди превземането на средиземноморския град, който бе последната значителна крепост на кадафистите почти три месеца след свалянето от власт на бившия лидер

Според репортери на мястото окончателният щурм започнал рано сутринта и продължил около час и половина. Малко преди това пет коли с кадафисти се опитали да избягат от града по крайбрежната магистрала, но били убити от революционерите.

По-рано изпълняващият длъжността министър-председател на Либия беше заявил, че сваленият лидер Муамар Кадафи се опитва да събере бойци от други африкански страни и се готви за бунт с надеждата да се върне на власт, предаде Асошиейтед прес.

"Има съобщения, че 68 автомобила с най-малко осем бойци във всеки са пресекли либийската граница с Мали и че Кадафи са укрива в южната пустиня", заяви пред репортери в Триполи Махмуд Джибрил. Той уточни, че Кадафи бил сключил сделка с племето Хамади, което се скита по границите между Чад, Судан и Либия, да му доставят 12 000 бойци, които да влязат в Либия и да започнат да се бият срещу новите власти.

Либийските власти ще погребат Муамар Кадафи на тайно място, съобщи телевизия "Ал Арабия", цитирана от Ройтерс.