Световните реакции за смъртта на Муамар Кадафи
Световните реакции за смъртта на Муамар Кадафи / снимки: Reuters

Информациите за смъртта на Муамар Кадафи поставят края на ера на деспотизъм и потисничество, от които либийците страдаха твърде дълго. Това се посочва в общо изявление на председателите на Европейския съвет Херман ван Ромпой и на Европейската комисия Жозе Барозу, цитирано от БТА.

Либия днес отвори нова страница в своята история и се отправи към демократичното си бъдеще, допълват двамата европейски лидери. Ромпой и Барозу призовават Преходния национален съвет на Либия да продължи по пътя на помирението на широка основа, като в този процес бъдат обхванати всички либийци и това да доведе до демократичен, мирен и прозрачен преход в страната.

В Русия разчитат, че в Либия ще настъпи мир и всички онези, които я представляват, ще се споразумеят за конфигурацията на властта, заяви Дмитрий Медведев. Той каза това на пресконференция след разговорите в Москва с холандския премиер Марк Рюте, в момент, когато постъпи първата информация за ареста на Муамар Кадафи, съобщи ИТАР-ТАСС.

Световните реакции за смъртта на Муамар Кадафи
netinfo

По повод горещата новина Рюте каза, че Кадафи сам по себе си е представлявал заплаха. Радвам се, че полковник Кадафи е заловен и се надявам скоро той да се озове в Хага, за да бъде съден. Арестът на бившия лидер на Джамахирията е прекрасна новина, ако се потвърди, добави холандският премиер.

Смъртта на Муамар Кадафи повдига въпроси, защото международното право гласи, че пленници не се убиват. Това заяви в интервю за три руски радиостанции руският външен министър Сергей Лавров, предаде ИТАР-ТАСС. Кадафи несъмнено отдавна изгуби легитимността си, но смъртта му буди редица въпроси. Съдейки по разпространени кадри той е бил пленен, след като е бил ранен, и като пленник е бил убит, обърна внимание Лавров и добави, че трябва да се разследват обстоятелствата около смъртта на Кадафи. Според Лавров трябва да се разследват и действията на силите на НАТО в Либия, защото атаката на НАТО по колите, опитващи се да напуснат Сирт, няма нищо общо с гарантирането на зоната, забранена за полети над Либия.

Войната в Либия приключи, заяви италианският премиер Силвио Берлускони, след като медии съобщиха за смъртта на Муамар Кадафи, посочва Франс прес. Sic transit gloria mundi ("Така преминава световната слава"), каза на латински Берлускони пред членове на партията си, цитиран от италианската агенция АНСА.

Световните реакции за смъртта на Муамар Кадафи
netinfo

Либийци ликуваха по улиците след новината, че сваленият лидер Муамар Кадафи е бил пленен в родния си град Сирт, предаде ДПА. Жени в Бенгази изразяваха радостта си с традиционни викове, а мъжете викаха "Аллах е най-велик!" тържествувайки. Същата картина можеше да се види в либийската столица Триполи, която полковник Кадафи бе принуден да напусне през август.

Със стрелба във въздуха изразиха въодушевление от новината, че Кадафи е убит, жители на шиитското южно предградие на Бейрут. Шиитската общност в Ливан обвиняваше Кадафи в убийството през 1978 година на видния шиитски духовник имам Муса Садр, който изчезна при официално посещение в Либия по покана на Кадафи.

Световните реакции за смъртта на Муамар Кадафи
netinfo

Сирийската опозиция приветства новината за смъртта на Кадафи. "Кадафи си отиде и идва твоят ред, Башар", гласеше по адрес на сирийския президент постинг в страницата във Фейсбук на "Сирийска революция 2011". На сайта има задраскани с червен кръст снимки на Кадафи, на бившия египетски президент Хосни Мубарак и на сваления туниски президент Зин ал Абидин бен Али. Две са незадраскани - на йеменския президент Али Абдула Салех и на сирийския Башар Асад. Това е краят на тираните, гласи друг постинг на страницата във Фейсбук.

Френският президент Никола Саркози нарече смъртта на Муамар Кадафи "важен етап в освобождаването на Либия", предаде Франс прес. За либийския народ се отваря нова страница - към помирение в единството и свободата, добави Саркози. Освобождаването на Сирт бележи началото на процеса към установяване на демокрация в Либия, се казва в декларация на президента, цитирана от АФП и Ройтерс.

Френският външен министър Ален Жупе приветства "края на 42-годишната тирания" в Либия след смъртта на Муамар Кадафи и заяви, че Франция ще бъде горда да помогне за свободата на страната. "Смъртта на либийският лидер е краят на един много труден период за либийския народ. Това е историческо събитие, начало на нов период на демокрация, свобода и възстановяване", каза министърът.

Световните реакции за смъртта на Муамар Кадафи
netinfo

Британският премиер Дейвид Камерън от своя страна определи залавянето и убийството на диктатора като "шанс за демократично бъдеще" в Либия. Той заяви, че днес е денят, в който трябва да се отдаде памет на жертвите на полковник Кадафи, включително на тези, загинали при атентата от 1988 година.

Световните реакции за смъртта на Муамар Кадафи
netinfo
Германският канцлер Ангела Меркел каза, че смъртта на Кадафи открива пред Либия нов мирен път, предаде Ройтерс. Германският външен министър Гидо Вестервеле пожела на либийците мирно и демократично бъдеще след десетилетията диктатура на Муамар Кадафи.

Полският министър на външните работи Радослав Шикорски подчерта, че съдбата на Кадафи е предупреждение за други диктатори, съобщава Франс прес. "Неговата съдба трябва да бъде предупреждение за други диктатори от региона и света", заяви говорител на полския външен министър. "Съжаляваме, че Кадафи не бе съден за престъпленията си от съд в Либия или Хага. Надяваме се, че неговите сътрудници, издирвани за престъпления, скоро ще бъдат дадени на съд", допълни говорителят на Шикорски. Полша, която е ротационен председател на ЕС, "приветства либийския народ за края на продължилата няколко десетилетия диктатура", допълва комюникето на говорителя.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун приветства смъртта на либийския лидер Муамар Кадафи, която слага началото на "исторически преход за Либия", посочва Франс прес. "Този ден бележи исторически преход за Либия. Пътят пред Либия и нейния народ ще бъде труден и пълен с предизвикателства. Сега е моментът всички либийци да се обединят", заяви Бан на конференция за устойчивото развитие. "Това е краят на началото", изтъкна Бан. "Бойците от двете страни трябва да сложат оръжие и да се обединят в мира.  Дойде моментът за възстановяване и излекуване (на раните), за щедрост, а не за отмъщение", подчерта генералният секретар на ООН.

Смъртта на полковник Муамар Кадафи доказва, че престъпленията на диктаторите не остават безнаказани, заяви в комюнике чешкият премиер Петър Нечас, цитиран от Франс прес. Днешният ден е символичен жалон по трудния път на либийския народ към свободата, добави Нечас.

Със смъртта на Муамар Кадафи се разкри пътят към демократична Либия, отбеляза австрийският канцлер Вернер Файман. Вече няма пречки за ново, демократично начало в Либия. Австрийският вицеканцлер и външен министър Михаел Шпинделегер също приветства края на кървавата баня и възможността за по-добро бъдеще за Либия.

Ватикана съобщи, че Светият престол се моли за мир и демокрация в Либия. Трябва да работим за либийския народ и за това всички да сътрудничат за възстановяване на страната, посочи вторият човек във Ватикана, държавният секретар Тарчизио Бертоне.

Африканският съюз възобнови временно преустановеното членство на Либия в организацията. В изявление, цитирано от Ройтерс, АС каза, че е решил да упълномощи временните власти в Триполи да заемат мястото на Либия в организацията и нейните структури.

Египетското правителство призова временните либийски лидери "да отгърнат нова страница" за възстановяване на страната, съобщи в електронното си издание в. "Ал Ахрам", цитиран от ДПА. Египет е готов да помогне на либийските братя да изградят наново страната си и предлага пълна подкрепа на ПНС в преходния период, допълва кабинетът.

Румъния приветства освобождаването на либийския град Сирт, където беше намерен мъртъв сваленият лидер Муамар Кадафи, и заявява подкрепа за възстановяването на страната, посочи в комюнике румънското външно министерство. Румъния ще подкрепи процесите на възстановяване и помирение в Либия, допълва министерството.

Със смъртта на бившия либийски лидер Муамар Кадафи започва нова ера в историята на Либия, се казва в съобщение от МВнР, в което се цитира изказване на министъра на външните работи Николай Младенов. Надявам се, че краят на бившия либийски лидер ще предвести и края на страданията на либийския народ, както и началото на нова епоха, в която либийските граждани ще живеят без страх и унижения в обединена и просперираща държава, заявява министър Младенов. Той призовава Преходния национален съвет и всички либийци да удвоят усилията си за постигане на национално помирение, за да се заличат всички рани и травми от управлението на Кадафи, и от жестоките репресии срещу собствения му народ.

Световните реакции за смъртта на Муамар Кадафи
netinfo

След смъртта на Муамар Кадафи Канада ще се свърже със съюзниците си, за да подготвят бързо приключване на военната мисия в Либия, заяви канадският премиер Стивън Харпър. Либийският народ най-сетне може да обърне страницата на 42-годишното нетърпимо потисничество и да продължи към по-добро бъдеще, добави Харпър.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен призовава Преходния национален съвет /ПНС/ в Либия да предотврати по-нататъшна саморазправа сред цивилното население, както и да покаже сдържаност към бойците на бившия режим. Управлението на полковник Кадафи, продължило 42 години и белязано от страх, най-после приключи, допълва Расмусен. Либия вече може да зачеркне тази мрачна глава от своята история и да отвори нова страница, заявява той. По думите на Расмусен, сега либийците наистина могат да взимат решения за собственото си бъдеще, като ги призовава да загърбят различията и да работят заедно. НАТО и нашите партньори изпълниха успешно историческия мандат, даден от ООН за предпазване на хората в Либия, пише в изявлението на генералния секретар на пакта. Ще приключим нашата мисия в координация с ООН и ПНС, със съобщенията за падането на Бани Уалид и Сирт този момент е още по-близо, допълва Расмусен.

Световните реакции за смъртта на Муамар Кадафи
netinfo