Над 1100 са обработените анкетни карти от допитването „Най-добрите лекари в София”
Над 1100 са обработените анкетни карти от допитването „Най-добрите лекари в София” / netinfo

Повече от 1100 са обработените до този момент анкетни карти от допитването „Най-добрите лекари в София". Проектът на „Дарик радио" навлиза в решителната си фаза и започва обобщаването на информацията. Резултатът от обработените анкетни карти ще покаже кои медици събират най-много номинации от страна на колегите си в София.

В рамките на допитването лекари от 25-те най-големи софийски болници в 43 специалности бяха помолени да посочат имена на трима колеги със своята специалност, както и на млад специалист. Единствено от МВР болница получихме отказ за поставяне на анкетни карти и урна в болницата. Формулировката на въпроса беше: „Ако се наложи ваш близък - роднина или приятел - със здравословен проблем във Вашата специалност да бъде диагностициран/лекуван в София и поради някаква причина Вие не можете да помогнете, кои лекари специалисти бихте препоръчали?"

Над 1100 са обработените анкетни карти от допитването Найдобрите лекари в София
netinfo

От „Gallup International" споделят, че лекарите най общо са спазвали инструкциите по попълването. Прословутият лекарски почерк е очакваното затруднение, на което социолозите се натъкват. Непълното изписване на имената и научните степени и звания е друг от обичайните проблеми. Затова в момента екипът на социологическата агенция проверява точните звания и имена на посочените медици. Анонимността на данните обаче е напълно гарантирана. Любопитно е, че част от лекарите са държали да бъдат докрай коректни в уточняването на специалностите си и са посочили по няколко специалности, въпреки молбата да отбележат само тази, която смятат за основна. От „Gallup International" споделят, че процентът на анкетните карти с прoблеми в попълването е минимален и е в рамките на обичайното за подобен род анкети. Бройката получени анкетни карти в урните показва видим интерес и ангажираност от страна на лекарите.

Някои медици са предпочели да изпратят послание до екипа на Дарик, вместо да се възползват от правото си да гласуват. Така например лекар е написал: "Не смятам, че само един може да е най- добър". Припомняме, че целта ни не е да правим класация, а във всяка специалност да посочим определен брой лекари, получили най- голямо доверие от своите колеги. Друг лекар е написал: "В моята болница всички са най-добри". Освен това анкети са попълвали и лекари със специалности, които не са включени в проучването.

След обработката и обобщаването на данните предстои да бъдат излъчени групи от лекари в различните специалности, които събират най-много гласове. Информацията за тях ще се появи на специално създадената страница, а финалните резултати ще бъдат обявени на празника на медиците, 7 април.

Още за проекта може да прочетете тук.