Общината плащала наем за Летния театър, който е нейна собственост
Общината плащала наем за Летния театър, който е нейна собственост / Sofia Photo Agency, архив

Решението мениджмънтът на Летният театър във Варна да премине от Двореца на културата и спорта (ДКС) към  Театрално-музикалния продуцентски център (ТМПЦ) е взето от кмета Кирил Йорданов, когато разбрал, че общината плаща наем за ползване откритата сцена. Тя е със статут на публична общинска собственост.   

„В заповедта ми от 2002 г., когато Летният театър е предоставен за управление на ДКС, но без да се включва в капитала му, е упоменато, че нашите събития се провеждат безплатно. Категорично това не се е случвало. Десетки хиляди лева от приходите на Летния театър идват от общинския бюджет”, коментира пред журналисти градоначалникът. Той нарече „манипулации” изявленията, че ДКС ще фалира без приходите от Летния театър. Подобна теза през уикенда изрази лидерът на БСП Борислав Гуцанов.  

„Клишета от времето на Студената война за борба с идеологическата диверсия, цифри за млеконадоя в село Плодовитово, громене на класовия враг с внушения и манипулации, както и политика тип „градинката на „Севастопол” – не водят до успешна партийна политика, нито води до развитие за града. Фалит на ДКС няма да бъде допуснат. През цялото време сме го подкрепяли – къде са му наемите, къде му е управлението. Цяло чудо е, че ДКС досега не било доведено до фалит”, добави още Йорданов.  

Приходите от Летния театър тепърва ще се решава за какво ще се изразходват, но вероятно ще отиват за дейността на ТМПЦ. Градоначалникът заплаши, че отново ще смени управлението на откритата сцена, ако тя не използва по предназначение.